Dzisiaj przepis na expresowe, smaczne danie z makaronem i sosem szpinakowym. Wzbogaciłam go o kurczaka i serek topiony. Danie wyszło smaczne i aromatyczne, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól do smaku
- 2 łyżeczki naturalnej jarzynki
- 1 paczka szpinaku mrożonego w liściach 450 g
- 2 szklanki wody
- 100 g serka toponego - gouda
- pieprz do smaku
- 100 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki mąki wymieszanej z wodą
- 2 ząbki czosnku
- Na patelnię wlałam odrobinę oleju i przekładam pokrojonego kurczaka. Do tego dodaję 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Około 1 łyżeczka słodkiej papryki. I około 1 łyżeczka suszonego czosnku. Kurczaka podsmażamy.
- Kurczaka przyprawiam solą do smaku. Oraz dodaję naturalną jarzynkę, około 2 łyżeczek.
- Do kurczaka dodaję paczkę mrożonego szpinaku w liściach, porcjowany - 450 g.
- Do tego 2 szklanki wody. Mięso przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut. Szpinak już się rozmraża tak więc możemy już go mieszać.Jego nie trzeba długo gotować. Już prawie jest rozmrożony.
- Teraz dodaję 100 g serka kremowego, topionego - goudę. Dodajemy troszkę pieprzu.
- Danie przykrywamy pokrywką jeszcze na chwilę.
- Gdybyśmy chcieli uzyskać więcej sosu należy dolać więcej wody. I teraz wlewam około 100 ml śmietany 30 %.
- Tutaj mam wymieszaną mąkę z wodą i wlewam aby zagęstnić sos.
- Na koniec dodaję 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Wszystko mieszam i doprawiam danie solą i pieprzem.
- Można również dołożyć jarzynki.
- Całość należy zagotować i zakręcić gaz. Sos jest gotowy.
- Sos podajemy z makaronem lub ulubioną kaszą.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz