RACUCHY + FIMIKI

16 lut 2023
data:post.title
Racuchy to takie szybkie w przygotowaniu pączki kładzione. Udają się za każdym razem i świetnie makują. Polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 250 ml mleka 3/2 %
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 410 g mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Na początek do misy wsypuję pokruszone drożdże ( 25 g ), Jeszcze trzeba je pokruszyć. 
  2. Do tego 4 łyżki cukru. 1 łyżeczka cukru waniliowego.
  3. Tutaj mam szklankę mleka i trochę wlewam aby rozpuścić drożdże.Mieszamy.
  4.  Do wymieszanych drożdży wlewamy jajka. 
  5. Dodaję resztę mleka.
  6. Do tego 1 łyżka octu (10 % ), Chwilkę mieszamy. 
  7. Wsypujemy na początek 300 g mąki pszennej. Ciasto jest za rzadkie, tak wygląda  i teraz jeszcze tej mąki dosypiemy. 
  8. Mam tutaj jeszcze 110 g mąki, 1 szklankę, tak więc dosypuję i mieszam. 
  9. Ciasto jest gęste a zarazem klejące i takie ma być. 
  10. Ciasto odkładamy na 30 minut aby wyrosło.
  11. I teraz jak smażymu racuchy, już pokażę. Łyżkę maczamy w gorącym oleju. Bierzemy porcję ciasta. I kładziemy na olej. Czynność tą powtarzamy. 
  12. Możemy póżniej podkręcić temperaturę, aby one się przyrumieniły. Ale ważne aby się  nie spaliły i nie były surowe w środku. Gdy one są już ładnie zarumienione obracamy je na drugą stronę i smażymy dalej. 
  13. Powstały 2 talerze racuchów teraz posypujemy je cukrem pudrem i podajemy. 
  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz