Racuchy to takie szybkie w przygotowaniu pączki kładzione. Udają się za każdym razem i świetnie smakują. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 250 ml mleka 3/2 %
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 410 g mąki pszennej
- 1 łyżka octu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Na początek do misy wsypuję pokruszone drożdże ( 25 g ), Jeszcze trzeba je pokruszyć.
- Do tego 4 łyżki cukru. 1 łyżeczka cukru waniliowego.
- Tutaj mam szklankę mleka i trochę wlewam aby rozpuścić drożdże, mieszamy.
- Do wymieszanych drożdży wlewamy jajka.
- Dodaję resztę mleka.
- Do tego 1 łyżka octu (10 % ), Chwilkę mieszamy.
- Wsypujemy na początek 300 g mąki pszennej. Ciasto jest za rzadkie, tak wygląda i teraz jeszcze tej mąki dosypiemy.
- Mam tutaj jeszcze 110 g mąki, 1 szklankę, tak więc dosypuję i mieszam.
- Ciasto jest gęste a zarazem klejące i takie ma być.
- Ciasto odkładamy na 30 minut aby wyrosło.
- I teraz jak smażymy racuchy, już pokażę. Łyżkę maczamy w gorącym oleju. Bierzemy porcję ciasta. I kładziemy na olej. Czynność tą powtarzamy.
- Możemy później podkręcić temperaturę, aby one się przyrumieniły. Ale ważne aby się nie spaliły i nie były surowe w środku. Gdy one są już ładnie zarumienione obracamy je na drugą stronę i smażymy dalej.
- Powstały 2 talerze racuchów teraz posypujemy je cukrem pudrem i podajemy.
Pyszotka
OdpowiedzUsuń