Pyszne pierogi z bardzo smacznym farszem ziemniaczano - twarogowym. Dodatek boczku i cebuli sprawia że są nadzwyczaj smaczne. Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu lub po ostudzeniu podsmażamy na złoto.
CIASTO :
- 1 kg mąki pszennej
- około 500 ml gorącej wody
- szczypta kurkumy
- 1 jajko
- odrobina soli
- 4 łyżki oleju
FARSZ :
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 duże łyżki smalcu
- sól i pieprz do smaku
- 1 i 1/2 ziemniaków ( waga ze skórką przed ugotowaniem)
- 500 g twarogu półtłustego
- sól, pieprz do smaku
- farsz- ziemniaki obieramy i gotyjemy, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.
- Boczek i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na smalcu z solą i pieprzem na złoto. Dodajemy go do farszu łącznie z twarogiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
- Ciasto - z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, można je wyrobić robotem. Odkładamy je na 10-20 minut aby odpoczęło. Nakrywamy je woleczkiem lub miską.
- Następnie ciasto wałkujemy, wycinamy kółka i zlepiamy pierogi.
- Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut, licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody.
- Podajemy je okraszone cebulką, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz