PIEROGI Z TWAROGIEM I ZIEMNIAKAMI - RUSKIE + FILMIK

27 lut 2023
data:post.title
Pyszne pierogi z bardzo smacznym farszem ziemniaczano - twarogowym. Dodatek boczku i cebuli sprawia że są nadzwyczaj smaczne. Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu lub po ostudzeniu podsmażamy na złoto. 


        CIASTO : 
  • 1 kg mąki pszennej 
  • około 500 ml gorącej wody 
  • szczypta kurkumy
  • 1 jajko 
  • odrobina soli 
  • 4 łyżki oleju 
       FARSZ : 
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule 
  • 2 duże łyżki smalcu
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 i 1/2 ziemniaków ( waga ze skórką przed ugotowaniem)
  • 500 g twarogu półtłustego
  • sól, pieprz do smaku
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. farsz- ziemniaki obieramy i gotyjemy, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. 
  2. Boczek i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na smalcu z solą i pieprzem na złoto. Dodajemy go do farszu łącznie z twarogiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. 
  3. Ciasto - z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, można je wyrobić robotem. Odkładamy je na 10-20 minut aby odpoczęło. Nakrywamy je woleczkiem lub miską. 
  4. Następnie ciasto wałkujemy, wycinamy kółka i zlepiamy pierogi. 
  5. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut, licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody. 
  6. Podajemy je okraszone cebulką, smacznego. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz