FAWORKI TWAROGOWE

18 sty 2016
data:post.title
Karnawał to czas pieczenia pysznych, faworków, pączków i obwarzanków. Dzisiaj pomysł na miękkie faworki nie z ciasta tradycyjnego, śmietanowego tylko z ciasta twarogowego. Są miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i pyszne.


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cukru waniliowe
  • olej do smażenia
                                                         PRZYGOTOWANIE : 
  1. Twaróg przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, sodkę, proszek, jajka, ocet i cukry waniliowe. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Odkładamy je na 15 minut aby odpoczęło.
  2. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 2-3 mm. Kroimy na paski, a później na skośne prostokąty. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec.
  3. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Wyjmujemy i kładziemy na talerz wyłożony papierem. 
  4. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem, smacznego.




18 komentarzy

  1. Z twarogiem? Pierwszy raz słyszę i widzę ;-) Ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko są puszyste i miękkie, dla dzieci idealne :)

      Usuń
    2. Marzenko są puszyste i miękkie, dla dzieci idealne :)

      Usuń
  2. Na pewno są pyszne, robiłam kruche rogaliki twarogowe i były zupełnie inne niż zwykłe kruche rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna robić z samą sodą bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ciasto kroiłam radełkiem, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Pani Mariolu robiła dzisiaj faworki i wyszły mi takie jakies gumowate co żle zrobiłam

      Usuń
    3. Witam, ciężko mi teraz stwierdzic co jest nie tak, przepis jest dobrze napisany, sprawdziłam, może twaróg miała pani zbyt rzadki ? albo ciasto po zagnieceniu było bardzo klejące ? Przepis jest podobny do ciasta na obwarzanki więc takie faworki wychodzą dobre i miękkie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Witam moje pytanie ile sztuk mniej wiecej wychodzi z tego przepisu!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam moje pytanie ile sztuk mniej wiecej wychodzi z tego przepisu!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja robię dzisiaj ciasto już odpoczywa

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten przepis znam z 20 lat jeśli są miękkie mogą być zabardzo namoczone tłuszczem albo nie dopieczone. Ale ten przepis zawsze mi wychodził i kocham go. Faworki kruche dla mnie to nie faworki 😁😁

    OdpowiedzUsuń