SKŁADNIKI :
- 300 g mąki pszennej
- 250 g twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki sodki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 cukru waniliowe
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Twaróg przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, sodkę, proszek, jajka, ocet i cukry waniliowe. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Odkładamy je na 15 minut aby odpoczęło.
- Ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 2-3 mm. Kroimy na paski, a później na skośne prostokąty. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec.
- Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Wyjmujemy i kładziemy na talerz wyłożony papierem.
- Ostudzone posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Z twarogiem? Pierwszy raz słyszę i widzę ;-) Ciekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńMarzenko są puszyste i miękkie, dla dzieci idealne :)
UsuńMarzenko są puszyste i miękkie, dla dzieci idealne :)
UsuńNa pewno są pyszne, robiłam kruche rogaliki twarogowe i były zupełnie inne niż zwykłe kruche rogaliki:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCzy mozna robić z samą sodą bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak, mozna uzyc samej sody :)
UsuńCzym Pani kroiła ciasto??
OdpowiedzUsuńCiasto kroiłam radełkiem, pozdrawiam :)
UsuńPani Mariolu robiła dzisiaj faworki i wyszły mi takie jakies gumowate co żle zrobiłam
UsuńWitam, ciężko mi teraz stwierdzic co jest nie tak, przepis jest dobrze napisany, sprawdziłam, może twaróg miała pani zbyt rzadki ? albo ciasto po zagnieceniu było bardzo klejące ? Przepis jest podobny do ciasta na obwarzanki więc takie faworki wychodzą dobre i miękkie. Pozdrawiam :)
UsuńWitam moje pytanie ile sztuk mniej wiecej wychodzi z tego przepisu!!!!
OdpowiedzUsuńWitam moje pytanie ile sztuk mniej wiecej wychodzi z tego przepisu!!!!
OdpowiedzUsuńWychodzi około 30 faworków :)
Usuńja robię dzisiaj ciasto już odpoczywa
OdpowiedzUsuńTen przepis znam z 20 lat jeśli są miękkie mogą być zabardzo namoczone tłuszczem albo nie dopieczone. Ale ten przepis zawsze mi wychodził i kocham go. Faworki kruche dla mnie to nie faworki 😁😁
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, polecam
OdpowiedzUsuń