Ciasto cappuccino be pieczenia przygotowuje się expresowo. Gorący ser wylewamy na biszkopty namoczone w kawie i gotowe. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto.
SKŁADNIKI :
- 2 opakowania biszkoptów okrągłych
- 1 wiaderko sera
- 200 g masła
- 220 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklana cukru
- 2 jajka
- duży kubek kawy rozpuszczalnej z cukrem
PRZYGOTOWANIE :
- Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło i cukier przekładamy do garnka, ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści.
- Mleko mieszamy z budyniami.
- Do garnka z tłuszczem przekładamy cały ser, dodajemy jajka i wszystko mieszamy, garnek ogrzewamy na małym ogniu. Do masy wlewamy wymieszane budynie i teraz cały czas mieszamy aż masa się zagotuje. Odkładamy na bok.
- Na dno tortownicy układamy 1 warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, na to wylewamy 1/2 część gorącego sera, następnie namoczone biszkopty i reszta sera. Wierzch wyrównujemy, na górę ponownie namoczone biszkopty w kawie i posypujemy słodkim lub ciemnym kakaem.
- Sernik po ostygnięciu jest gotowy do jedzenia, jednak najlepiej smakuje schłodzony.
- Smacznego.
Wspaniały serniczek.
OdpowiedzUsuńCzy moze byc ser z wiaderka presydent.Prosze odpisac .Pozdrawiam Panią i Pani rodzine. Kamila
OdpowiedzUsuńDziekuje Pani Mariolo za przepis. Serniczek sie udał z Pani przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy mozna prisic o nazwe sera ?
OdpowiedzUsuńMoże być Presydint wiaderku kilowy. Mi sie udało ciacho tobie tez sie uda na tym serku
OdpowiedzUsuńIle gram mają mieć budynie ?
OdpowiedzUsuń40 gram jest w jednym opakowaniu razem 2 budynie do sernika bez cukru mają być budynie
UsuńP0 40 gram bez dodatku cukru mają być budynie
OdpowiedzUsuńBęde próbować na niedziele tylko nie wiem jakiego użyć sera aby wyszedł dobry prosze o odpowiedz
OdpowiedzUsuńWitam właśnie go zrobiłam włożyłam do lodówki i.... zorientowałam się że nie dałam tej łyżki mąki ziemniaczanej mam nadzieję że bez niej też się uda dziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam. Ja też zapomniałam dać mąki ziemniaczanej. Boję się, że się nie uda. Udało się Pani?
UsuńUdał się doskonale
UsuńNie ma w przygotowaniu mąki ziemniaczanej kiedy ja dodać rozumiem że do mleka z budynkami?
OdpowiedzUsuńTak do mleka z budyniami i trzeba doładnie wymieszać.
UsuńCieszę się że przypadkiem trafiłam na Pani kanał. Dziękuję za ciekawy przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam robić serniczek, za chwilę wstawię go na noc do lodówki . Nie mogę się już jutra doczekać, dziękuję i pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńWłaśnie jemy serniczek, jest przepyszny. Kupiłam ser w wiaderku w Biedronce z brzoskwiniami i te malutkie tyci kawałeczki sprawiły że jeszcze smak się podkręcił. Polecam i dziękuję.
OdpowiedzUsuńWitam. A czy można dodać zwykły twaróg (nie z wiaderka) i zmiksować na gładką masę? Chciałabym,żeby ciasto było możliwie najbardziej serowe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMój sernik się tak ładnie nie zastygł, a biszkopty bardzo namiekly i nie wiem czy to wina sera? Użyłam sera President
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń