SKŁADNIKI :
- 350 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę ( 1 flaczarka )
- 250 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 500 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sodki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 cukry waniliowe
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka octu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Mąkę, twaróg i ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajka, sodę z proszkiem, cukry, ocet i zagniatamy jednolite, zwarte ciasto. Troszkę może się kleić, podsypujemy je lekko mąką i pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło.
- Ciasto dzielimy na dwie części, posypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm.
- Wycinamy kółka za pomocą szklanki lub foremki, w środku każdego kółka również wycinamy małe kółeczka.
- Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na małym ogniu obwarzanki, z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią.
- Wykładamy je na talerz, wyłożony papierem. Po ostygnięciu przekładamy je do miski i posypujemy cukrem pudrem.
- Smacznego. Obwarzanki są pyszne również na drugi i trzeci dzień.
oponki wyglądają na pyszne:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html
OdpowiedzUsuńPychota ^^ chętnie bym kilka porwał :D
OdpowiedzUsuńGdzie Pani kupiła tą foremkę do wykrawania
OdpowiedzUsuń