OBWARZANKI SEROWO - ZIEMNIACZANE

29.01.2016
data:post.title
Obwarzanki to niezastąpiona przekąska na Tłusty Czwartek. Ja przygotowuję je znacznie częściej, ponieważ dzieci za nimi przepadają. Przepis na oponki  jest rewelacyjny i stosuję go od lat, część twarogu zastępuję ziemniakami, przez co są pulchne w środku, chrupiące z zewnątrz i nie ciągną oleju. Polecam.


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 350 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę ( 1 flaczarka )
  • 250 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sodki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka octu 
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mąkę, twaróg i ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajka, sodę z proszkiem, cukry, ocet i zagniatamy jednolite, zwarte ciasto. Troszkę może się kleić, podsypujemy je lekko mąką i pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło. 
  2. Ciasto dzielimy na dwie części, posypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm.
  3. Wycinamy kółka za pomocą szklanki lub foremki, w środku każdego kółka również wycinamy małe kółeczka.
  4. Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na małym ogniu obwarzanki, z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią.
  5. Wykładamy je na talerz, wyłożony papierem. Po ostygnięciu przekładamy je do miski i posypujemy cukrem pudrem. 
  6. Smacznego. Obwarzanki są pyszne również na drugi i trzeci dzień.

2 komentarze

  1. oponki wyglądają na pyszne:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota ^^ chętnie bym kilka porwał :D

    OdpowiedzUsuń