MAKOWIEC Z ORZECHAMI NA PÓŁKRUCHYM CIAŚCIE + FILMIK

29 gru 2023
data:post.title
Makowiec z dużą ilością orzechów na półkruchym cieście jest smaczny i efektowny. Idealny na święta, urodziny i inne przyjęcia. Polecam przepis. 


MAK : 

  • 400 g mielonego maku
  • 2 szklanki mleka 3/2 % (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 garście rodzynek
  • 50 g masła
  • 1 olejek migdałowy
  • 50 g orzechów włoskich
  • około 50 g orzechów laskowych 
  • płatki migdałów - trochę 
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej 
  • 2 łyżki powideł lub dżemu śliwkowego albo porzeczkowego. 
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • ubita piana z 6 białek 


       CIASTO : 
  • 6 żółtek 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( extra wypiek )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • dodatkowo trochę zmielonych orzechów 
  • cukier puder do posypania ciasta 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne, zwarte ciasto. Dzielimy je na większą i mniejszą połowę i do mniejszej dodajemy orzechy i ponownie zagniatamy ciasto. Na dno blaszki o rozmiarze 22/33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy większą część ciasta, równo ją rozprowadzając. Ciasto podpiekamy około 15 minut w temperaturze 190 % aż będzie lekko brązowe. 
  2. Do maku wlewamy mleko i zagotowujemy wszystko ciągle mieszając. Garnek z makiem przykrywamy i czekamy około 1 godziny aż mak się sparzy. 
  3. Następnie jeszcze do ciepłego maku dodajemy resztę składników i mieszamy aż masło i miód się rozpuszczą. Na koniec do zimnego maku dodajemy ubite białka. 
  4. Na podpieczony spód ciasta wykładamy cały mak a na wierzch kruszymy pozostałe ciasto z orzechami. 
  5. Ciasto pieczemy około 40-45 minut, temperatura 180 % C. 
  6. Po upieczeniu makowiec studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego. 
     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz