Makowiec z dużą ilością orzechów na półkruchym cieście jest smaczny i efektowny. Idealny na święta, urodziny i inne przyjęcia. Polecam przepis.
MAK :
- 400 g mielonego maku
- 2 szklanki mleka 3/2 % (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 2 garście rodzynek
- 50 g masła
- 1 olejek migdałowy
- 50 g orzechów włoskich
- około 50 g orzechów laskowych
- płatki migdałów - trochę
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 2 łyżki powideł lub dżemu śliwkowego albo porzeczkowego.
- 4 łyżki kaszy manny
- ubita piana z 6 białek
CIASTO :
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( extra wypiek )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo trochę zmielonych orzechów
- cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników zagniatamy elastyczne, zwarte ciasto. Dzielimy je na większą i mniejszą połowę i do mniejszej dodajemy orzechy i ponownie zagniatamy ciasto. Na dno blaszki o rozmiarze 22/33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy większą część ciasta, równo ją rozprowadzając. Ciasto podpiekamy około 15 minut w temperaturze 190 % aż będzie lekko brązowe.
- Do maku wlewamy mleko i zagotowujemy wszystko ciągle mieszając. Garnek z makiem przykrywamy i czekamy około 1 godziny aż mak się sparzy.
- Następnie jeszcze do ciepłego maku dodajemy resztę składników i mieszamy aż masło i miód się rozpuszczą. Na koniec do zimnego maku dodajemy ubite białka.
- Na podpieczony spód ciasta wykładamy cały mak a na wierzch kruszymy pozostałe ciasto z orzechami.
- Ciasto pieczemy około 40-45 minut, temperatura 180 % C.
- Po upieczeniu makowiec studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego.
Prześlij komentarz