Pyszny seromakowiec bez pieczenia, polecam przepis.
MASA MAKOWA :
- 850 g masy makowej
- duża paczka herbatników
- 3/4 szklanki mleka 3/2 %
- 1 jajko
- 3 jabłka starte na tarce jarzynowej
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SER :
- 200 g masła
- 1 wiaderko sera
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 szklanka mleka + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
POLEWA :
- 200 g dowolnej czekolady
- około 5 łyżek mleka 3/2 %
- MAK - masę należy przełożyć do garnka, wlać mleko, dodać resztę składników oprócz mąki ziemniaczanej i chwilkę pogotować aż masa zgęstnieje.
- Jak już płyny odparują dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.
- Ba blaszkę o rozmiarze 23/30 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na dnie herbatniki. Na to wylewamy masę makową i równo ją rozsmarowujemy, na to ponownie herbatniki.
- SER- do garnka przekładamy masło, cukier i wszystko podgrzewamy aż masło się rozpuści.
- Następnie dodajemy ser, całe jajka i rozmieszane budynie w mleku. Ser ciągle mieszając zagotowujemy do momentu aż zacznie mocno gęstnieć, jednak uważamy aby go nie powstały grudki.
- Na herbatniki wylewamy gorącą masę serowa. Seromakowiec studzimy i chłodzimy w lodówce.
- Na koniec czekoladę podgrzewamy z mlekiem jedną minutę i mieszamy ją aż powstanie polewa.
- Wylewamy ja na sernik i można posypać kokosem. Sernik chłodzimy i kroimy na kawałki. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz