Bardzo smaczny, mięciutki i wilgotny piernik z foremki. Można go upiec na ostatnią chwilę lub kilka dni przed świętami. Taki piernik smakuje prawie każdemu, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanka cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO :
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki śmietany 30 %
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE :
- Do garnka przekładam masło, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy aż masło się rozpuści.
- Ostudzoną masę przekładam do misy robota i dodajemy resztę składników, mieszamy.
- Ciasto wylewamy na formę keksową o rozmiarze 12/30 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 % funkcja, góra/dół. Do suchego patyczka.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietanę i podgrzewamy 1 minutę, energicznie mieszamy aż powstanie polewa. Po lekkim ostygnięciu wylewamy na piernik i posypujemy kokosem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz