Smaczne, domowe zapiekanki które można przygotować wcześniej. Podgrzewamy w momencie kiedy chcemy je podać.
ROZCZYN :
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 650 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 szklanka ciepłej wody
- 1/2 szklanka mleka
- ketchup
- 500 g pieczarek ( podsmażonych )
- 300 g żółtego sera
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Odkładamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do misy robota przekładamy mąkę, rozczyn z drożdży, jajko mleko i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie gdyby za bardzo się kleiło dosypujemy jeszcze mąkę.
- Ciasto nakrywamy i pozostawiamy na 30 minut aby wyrosło.
- Po tym czasie rozwałkowujemy je na kształt blaszki z piekarnika i smarujemy je ketchupem.
- Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, podsmażamy z odrobiną oleju na patelni na złoto. Doprawiamy je solą i pieprzem.
- Na ciasto drożdżowe rozkładamy pieczarki.
- Pieczemy ja 20-25 minut temperatura 180 % . Po upieczeniu i ostudzeniu zapiekanki posypujemy tartym serem i zapiekamy w momencie kiedy będziemy chcieli je zjeść.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz