Pyszne domowe, mięciutkie pączki. Z porcji ciasta wyszło 20 sztuk, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 800 g mąki pszennej tortowej
- 70 g świeżych drożdży
- 8 żółtek
- 1/2 szklanka cukru
- 2 łyżki octu
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 80 g miękkiego masła
- marmolada
- olej do smażenia
- dowolny lukier
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże kruszymy do miski, wlewamy cześć mleka, dodajemy 1 łyżkę cukru i mieszamy. Odkładamy je na 10 minut aby zaczęły pracować.
- Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy drożdże i resztę składników, wyrabiamy ciasto.
- Nakrywamy je ściereczką i odkładamy na 40 minut aby ciasto wyrosło.
- Po tym czasie należy je lekko zagnieść, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, nadziać marmoladą, skleić i uformować pączka.
- Odkładamy je na deskę i pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Polewamy lukrem, smacznego .
Prześlij komentarz