Pasteryzowane udka z kurczaka z warzywami i ryżem to świetny pomysł na szybki obiad. Danie możemy spożyć w momencie kiedy będziemy mieli na nie ochotę. Ja słoiki przechowuję w chłodnym miejscu.
SKŁADNIKI :
- 10-14 udek z kurczaka
- sól do smaku (płaska łyżka )
- 1 i 1/2 przyprawa do kurczaka po węgiersku
- słodka papryka do smaku (1 łyżka )
- 200 g ryżu
- 2 spore marchewki
- 450 g mrożonej fasolki szparagowej
- 200 g mrożonego groszku
PRZYGOTOWANIE :
- Udka z kurczaka myjemy i przecinamy na pół. Następnie przyprawiamy i mieszamy. Odkładamy go na godzinę aby przeszedł przyprawami.
- Ryż mieszamy z warzywami i nakładamy porcje do słoików. Następnie układamy części kurczaka. Słoiki wycierami i dokładnie zakręcamy.
- Układamy je w dużym garnku i zalewamy wodą do wysokości dekielka. Gotujemy je godzinę licząc czas od zagotowania się wody i pozostawiamy je w garnku aż całkowicie ostygną.
- Ja wyciągnęłam je z garnka po 3 godzinach, były już letnie.
- Słoiki przechowuję w chłodnym miejscu i zużywam do 6 miesięcy. Smacznego.
Prześlij komentarz