ŻUREK W CHLEBIE NA DOMOWYM ZAKWASIE + FILMIK

5 maj 2024
data:post.title
Pyszny żurek na domowym zakwasie, podany w chlebkach. Smaczne danie i efektowne. 



       ZAKWAS NA ŻUREK : 
  • 6 łyżek mąki żytniej, pełnoziarnistej
  • 5 ząbków czosnku 
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 10 ziarnek pieprzu 
  • 500 ml przegotowanej, letniej wody 

      CHLEBKI DO ŻURKU : 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1 płaska łyżka cukru 
  • 250 ml ciepłej wody 
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 płaska łyżka soli 
  • 600 g mąki pszennej tortowej 
      ŻUREK : 
  • 2-3 litry wody
  • 1 cebula, marchew, kawałek selera
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
  • kilka ziarnek pieprzu 
  • 2 łyżki naturalnej jarzynki 
  • 2 suszone podgrzybki
  • 1-2 ziemniaki 
  • 2 śląskie kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku 
  • 1 cebula, do podsmażenia 
  • 6 białych, parzonych kiełbas 
  • sól, pieprz, majeranek do smaku 
  • 6 ugotowanych jajek 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Przygotowujemy zakwas na żurek, instrukcja pokazana w filmiku
  2. Przygotowujemy ciasto na porcje, dzielimy je i pieczemy 4 chlebki na żurek. 
  3. Z podanych składników gotujemy żurek, napełniamy nim chlebki i podajemy, smacznego. 

                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;


 

Prześlij komentarz