Pyszny żurek na domowym zakwasie, podany w chlebkach. Smaczne danie i efektowne.
ZAKWAS NA ŻUREK :
- 6 łyżek mąki żytniej, pełnoziarnistej
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 10 ziarnek pieprzu
- 500 ml przegotowanej, letniej wody
CHLEBKI DO ŻURKU :
- 30 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka soli
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 2-3 litry wody
- 1 cebula, marchew, kawałek selera
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
- kilka ziarnek pieprzu
- 2 łyżki naturalnej jarzynki
- 2 suszone podgrzybki
- 1-2 ziemniaki
- 2 śląskie kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula, do podsmażenia
- 6 białych, parzonych kiełbas
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- 6 ugotowanych jajek
PRZYGOTOWANIE :
- Przygotowujemy zakwas na żurek, instrukcja pokazana w filmiku.
- Przygotowujemy ciasto na porcje, dzielimy je i pieczemy 4 chlebki na żurek.
- Z podanych składników gotujemy żurek, napełniamy nim chlebki i podajemy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz