Bardzo smaczny sernik na półkruchym spodzie z bezową pianką. Idealny na przyjęcie i nie tylko, polecam przepis.
CIASTO :
- 100 g masła
- 5 żółtek
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka gęstej śmietany
SER :
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 kg sera wiaderkowego
- 1 szklanka mleka
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie rozkładamy je na blaszce 23/33 cm (mierzyłam środek blaszki ) wyłożonej papierem. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku około 15 minut, temperatura 190 *.
- SER- masło z cukrem ucieramy, dodajemy ser, wlewamy mleko i miksujemy. Wsypujemy budynie i mieszamy.
- Na podpieczony spód wylewamy ser. Ciasto pieczemy 40 minut, temperatura 170 *.
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy ją na upieczone ciasto i suszymy około 1 godziny w temperaturze 100 *aż będzie z wierzchu chrupiąca.
Prześlij komentarz