Ciasto ucierane z masłem i jogurtem jest wyjątkowo smaczne. Owoce do ciasta dodajemy sezonowe. Polecam przepis :)
SKŁADNIKI :
- 5 gałązek rabarbaru + 4 łyżki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru łącznie z 1 cukrem waniliowym
- szklanka ma pojemność 250 ml
- 190 g naturalnego jogurtu
- 200 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE :
- Rabarbar kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odkładamy na moment przygotowywania ciasta.
- Całe jajka ubijamy mikserem, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilkę ucieramy.
- Dodajemy jogurt, roztopione masło, miksujemy tylko aż składniki się wymieszają. Następnie wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
- Ciasto wylewamy na blaszkę o rozmiarze 34/24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto a na wierzch rozkładamy rabarbar ( bez powstałych płynów ).
- Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C, do suchego patyczka.
- Studzimy je w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Prześlij komentarz