PYSZNE CIASTO MAŚLANO - JOGURTOWE Z RABARBAREM

5 maj 2024
data:post.title
          Ciasto ucierane z masłem i jogurtem jest wyjątkowo smaczne. Owoce do ciasta dodajemy sezonowe. Polecam przepis :) 


        SKŁADNIKI : 
  • 5 gałązek rabarbaru + 4 łyżki cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru łącznie z 1 cukrem waniliowym 
  • szklanka ma pojemność 250 ml 
  • 190 g naturalnego jogurtu 
  • 200 g rozpuszczonego masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej 
       PRZYGOTOWANIE : 
  1. Rabarbar kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odkładamy na moment przygotowywania ciasta. 
  2. Całe jajka ubijamy mikserem, następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilkę ucieramy. 
  3. Dodajemy jogurt, roztopione masło, miksujemy tylko aż składniki się wymieszają. Następnie wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
  4. Ciasto wylewamy na blaszkę o rozmiarze 34/24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto a na wierzch rozkładamy rabarbar ( bez powstałych płynów ). 
  5. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C, do suchego patyczka. 
  6. Studzimy je w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  7. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem, smacznego. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
 


 

Prześlij komentarz