Dzisiaj przepis na bardzo smaczny serniczek na zimno o wyglądzie jak jajko sadzone.
CIASTO :
- 200 g mrożonego szpinaku
- 1/2 szklanka oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek żelatyny + trochę wrzątku
- 1 kg sera wiaderkowego - waniliowego
- 2 duże puszki brzoskwiń
- 400 g śmietany 30 %
- 3 cukry waniliowe
- 1 litr wody
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- Rozmrożony szpinak miksujemy z olejem aż powstanie papka.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, po chwili dodajemy żółtka, mieszamy. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy szpinak, mieszamy a po chwili wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia.
- Na blaszkę o rozmiarze 23/ 33 cm, wykładamy ciasto i pieczemy je 35 minut w temperaturze 180 %*.
- Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
- Brzoskwinie odcedzamy i wycinamy żółtka.
- Zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno.
- Następnie dodajemy ser waniliowy, mieszamy. Wlewamy płynną żelatynę i energicznie mieszamy.
- Na ciasto wylewamy ser, chłodzimy, na wierzch układamy brzoskwinie i zalewamy wszystko przezroczystą galaretką. Ciasto chłodzimy kilka godzin.
- Następnie kroimy i podajemy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz