Bardzo smaczne ciasto drożdżowe z makiem o kształcie gwiazdy. Idealne na święta i nie tylko, polecam przepis.
ROZCZYN :
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanka ciepłego mleka
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
CIASTO :
- 1 jajko
- 1/2 szklanka mleka
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 50 g masła
DODATKOWO :
- 1 puszka masy makowej lub domowa masa makowa z 200 g maku mielonego.
PRZYGOTOWANIE :
- Przygotowujemy rozczyn, następnie wlewamy go do misy robota i dodajemy resztę składników na ciasto. Następnie je wyrabiamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godziną w ciepłe miejsce aby wyrosło.
- Następnie dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg wielkości blaszki z piekarnika.
- Na pierwszy okrąg wykładamy część masy, na to ciasto, masa i ciasto.
- Należy je teraz ozdobnie naciąć ( instrukcja w filmiku ) i posmarować rozmąconym jajkiem.
- Odkładamy na 10 minut aby podrosło. Gwiazdę pieczemy 35 minut, temperatura 170 *C. pieczemy do momentu aż będzie złota i rumiana.
- Po upieczeniu studzimy ją przy lekko uchylonych drzwiczkach, później posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Prześlij komentarz