CHRUPIĄCE STRIPSY Z KURCZAKA JAK KFC, z sosem curry + FILMIK

9 sty 2017
data:post.title


Stripsy z kurczaka jak z KFC. Dużo przepisów wypróbowałam zanim udało mi się dotrzeć do jednego, rewelacyjnego i mega pysznego przepisu. Kawałki kurczaka maczamy w cieście a później obtaczamy w mące. Mięso pieczemy na bardzo mocno rozgrzanym oleju i uzyskujemy w ten sposób stripsy z kurczak. Podałam je z pysznym sosem curry. Polecam przepis.  


                                                                       SKŁADNIKI : 

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 2 szklanki mąki pszennej do panierowania
  • sól, słodka i ostra papryka do smaku
  • olej do smażenia 
                                                                          CIASTO : 
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                                                       SOS CURRY : 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka ostrego ketchupu
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski, doprawiamy je solą, paprykami i mieszamy. 
  2. Do miski wlewamy mleko, jajka i sok z cytryny, wsypujemy przyprawy, 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy ciasto. Będzie konsystencji ciasta naleśnikowego tylko troszkę gęstsze. 
  3. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki do panierowania.
  4. Kawałki mięsa maczamy dokładnie w cieście a później w mące. Układamy je na desce i rozgrzewamy ojej.
  5. Kiedy olej jest bardzo gorący wkładamy kolejno kawałki kurczaka i pieczemy około 2-3 minuty z jednej i drugiej strony, ( piekłam je we frytkownicy bo tam jest większą temperaturę  pieczone w garnku miały mniejsze płatki panierki, jednak też były dobre ).
  6.  Kurczaka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  7. Sos - do miseczki przekładamy majonez, jogurt, curry, cukier i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy.
  8. Stripsy są bardzo chrupiące, soczyste w środku i pyszne. Podane z sosem idealnie smakują.
         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

4 komentarze

  1. Polecam do masy na kurczaka dodac troszke wegery i przed opanierowaniem podgotowac kurczaka
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilem wg tego przepisu-najlepszy przepis jaki do tej pory mialem okazję wyprobowac na stripsy,ale to jeszcze nie to co w kfc oni maja bardziej twarda i chrupiąca panierke ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj usmażyć je do delikatnego zrumienienia panierki, wyciągnąć i po 5 minutach znowu smażyć.

      Usuń
  3. następnego dnia są o wiele lepsze.

    OdpowiedzUsuń