Pyszne ciasto z dodatkiem jogurtu i truskawek, w dodatku łatwe w wykonaniu. Ideale na małe co nieco, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- szklanka ma pojemność 250 ml
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania
- 4 całe jajka ubijamy mikserem aż będą mocno puszyste, następnie dalej ubijając dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Po chwili wlewamy olej i mieszając dalej mikserem dodajemy jogurt.
- Przez sitko przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ciasto szpatułką aż składniki się połączą.
- Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy truskawki i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 % C.
- Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału :
Prześlij komentarz