Chociaż ja osobiście wolę mięso które moczyło się w wodzie z solą,liściem laurowym,zielem,jałowcem i czosnkiem przez całą noc,ale nie zawsze jest czas je przygotować. Więc dzisiaj zrobiłam na sposób szybki i to w ciągu 2-3 godzin mamy smaczny kawał mięsa na obiad.
Zresztą na zimno pieczeń jest przepyszna i w sam raz idealna na kanapki :)
- 1 kg łopatki,karczku wieprzowego
- sól,pieprz ziołowy,słodka papryka w proszku
- 3 ząbki czosnku
- 30 g świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- W miseczce mieszamy łyżkę słodkiej papryki, pieprz ziołowy, przeciśnięty czosnek, sól i połowę startego imbiru. Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy przygotowaną przyprawą. Polewamy mięso odrobiną oleju rzepakowego.Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, nakrywamy mięso folią aluminiową i pieczemy w piekarniku-najpierw 220 stopni C przez 15-20 minut.
- Później temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy prze co najmniej 2 godziny.Pod koniec pieczenia folię aluminiową ściągamy i pieczemy mięso jeszcze przez chwilę do uzyskania lekko przypieczonej pieczeni.
PRZYGOTOWANIE KASZY PĘCZAK:
- 1 szklanka pęczaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew obrana i pokrojona w kostkę
- 1/4 korzenia selera obrana i pokrojona w kostkę
- drugi kawałek imbiru (pozostały z pieczeni) starty na tarce
- olej
- sól, pieprz
- 1 łyżka miodu
- 4-6 śliwek suszonych
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka orzechów włoskich
- woda
- Czosnek rozgnieść, w garnku rozgrzać odrobinę oleju, smażymy czosnek i pokrojoną cebulę, następnie dodajemy suchy pęczak, chwilę smażymy (dolewamy wodę tyle aby zakryła kaszę). Do garnka z pęczakiem dodajemy seler, marchew i starty imbir, mieszamy.
- Całość gotujemy 10-15 minut do momentu aż warzywa zmiękną. Dodajemy suszone śliwki i orzechy, mieszamy, dodajemy miód i dolewamy wodę, chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
- Mieszamy, gdy woda już odparuje, zakręcamy gaz i nakrywamy garnek pokrywką. Kasze zostawiamy do całkowitego napęcznienia na około 15 minut.
- Porcja kaszy jest na 4 osoby.
- Na talerz wykładamy kaszę z warzywami.Na kaszę przekładamy pokrojoną pieczeń.
- Smacznego!
pyszny kawałek mięcha:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa uczta, u mnie wczoraj była pieczona szynka Okrasy, pyszności:)
OdpowiedzUsuńMoja rodzina byłaby wielce ucieszona widząc taki kawałek na swoich talerzach:)
OdpowiedzUsuńsyty obiadek, kiedyś często robiłam pieczoną karkówkę, bardzo też lubiłam takie mięsko na zimno na kanapkach, teraz już nie bo przestałam jadać wieprzowinę
OdpowiedzUsuńsolidny kawał mięsa:)
OdpowiedzUsuńlidl ;)
OdpowiedzUsuńNajbardziej uradowal mnie ten temat z kasza,wyglada super,jutro gotuje,w zyciu takiej nie jadlam,tzn,kaszy,a i miesko wyglada apetycznie,mniam,mniam,juz jestem glodna.
OdpowiedzUsuńKasza przygotowana w ten sposób jest przepyszna,miód i śliwki robią swoje :)
Usuń