Ciasteczka wprawdzie bardzo znane i lubiane, jak dla mnie i dzieci to bomba. Kruche, delikatne z mlecznym kremem a najważniejsze że przygotowujemy je w domu co bardzo cieszy nasze pociechy.
Robi się je bardzo szybko a jeszcze szybciej się pieką, przez co trzeba uważać aby się nie spiekły.
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 duże łyżki ciemnego kakao
- 1 jajko
- 150 g miękkiego masła ( lub margaryny)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy aż kakao dobrze połączy się z mąką. Dodajemy masło i jako, wyrabiamy półkruche ciasto, jest troszkę klejące ale tak ma być. Zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Po wyjęciu posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm, wycinamy kółka które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez 8-10 minut, nie należy ich piec dłużej bo szybko się palą, wykładamy i studzimy.
MASA :
- 100 g miękkiego masła naturalnego
- 4 duże łyżki cukru pudru
- 4 duże łyżki mleka w proszku
Do miseczki przekładamy masło, wsypujemy cukier, mleko i ucieramy mikserem lub łyżką masę. Masa szybko gęstnieje, dla tego trzeba jak najszybciej nałożyć ją na ciasteczka.
PRZYGOTOWANIE :
Na ciastko kładziemy łyżeczkę mlecznej masy i przykrywamy drugim ciastkiem, lekko je dociskając. Gotowe oreo odkładamy do pojemnika aby zmiękły. Najsmaczniejsze na drugi dzień, do kawki jak znalazł. Smacznego.
Super. Robimy. :)
OdpowiedzUsuńDomowe oreo ^^, to ja kradnę wszystkie i z nikim się nie podzielę, haha kocham je ^^
OdpowiedzUsuń