SKŁADNIKI :
- 4-6 plastrów schabu
- 1 por, biała część, pokrojona w drobne talarki
- 1 duża marchew, obrana i starta na tarce
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka
- mąka do panierowania
- olej do smażenia schabowych
- 20 dkg żółtego sera
Plastry schabu myjemy, osuszamy i rozbijamy niezbyt mocno tłuczkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy i panierujemy kotlety w jajku i mące. Smażymy schabowe na oleju, na patelni kilka minut z jednej i drugiej strony. Przekładamy mięso na blaszkę do pieczenia ( może to być również naczynie żaroodporne o ile kotletów jest mniej ).
Polewamy każdy kotlet odrobiną ketchupu, posypujemy porem, marchewką i serem.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170- 180 * C, przez około 20 minut aż ser ładnie się rozpuści i lekko zapiecze.
Podajemy ciepłe z ziemniakami lub frytkami. Smacznego.
Wpraszam się na obiad:)
OdpowiedzUsuń