SCHAB ZAPIEKANY Z POREM , MARCHEWKĄ I SEREM

24.02.2015
data:post.title
Schabowe przygotowane troszkę inaczej, zapieczone z porem, marchewka i serem. Bardzo smaczne, ja polałam je jeszcze ketchupem i wyszły rewelacyjne. Myślę że to świetny pomysł na odmienne schabowe.


                                                                 SKŁADNIKI : 

  • 4-6 plastrów schabu
  • 1 por, biała część, pokrojona w drobne talarki
  • 1 duża marchew, obrana i starta na tarce
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 jajka 
  • mąka do panierowania 
  • olej do smażenia schabowych
  • 20 dkg żółtego sera
                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Plastry schabu myjemy, osuszamy i rozbijamy niezbyt mocno tłuczkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbijamy do miseczki, mieszamy i panierujemy kotlety w jajku i mące. Smażymy schabowe na oleju, na patelni kilka minut z jednej i drugiej strony. Przekładamy mięso na blaszkę do pieczenia ( może to być również naczynie żaroodporne o ile kotletów jest mniej ).
Polewamy każdy kotlet odrobiną ketchupu, posypujemy porem, marchewką i serem.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170- 180 * C, przez około 20 minut aż ser ładnie się rozpuści i lekko zapiecze.
 Podajemy ciepłe z ziemniakami lub frytkami. Smacznego.




1 komentarz