SKŁADNIKI :
- 1/2 główki kapusty białej średniej wielkości, pozbawionej wierzchnich liści
- 1 duża marchew, obrana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki oleju
- 4 duże łyżki octu
- 4 łyżki cukru
- 1-2 łyżeczkisoli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, następnie wszystko przekładamy do dużej miski dodajemy 1 łyżeczkę soli i chwilkę ugniatamy. Kapustę pozostawiamy na 10 minut aby zmiękła.
- Składniki zalewy przekładamy do garnka, mieszamy aż cukier się rozpuści i gorącą zalewę wlewamy do kapusty. Surówkę dokładnie mieszamy łyżką i lekko ugniatamy.
- Pozostawiamy na 10 minut aby przeszła przyprawami.
- Podajemy z pieczonymi mięsami, ryżem, frytkami lub do dań chińskich.
- Smacznego
Fajna!
OdpowiedzUsuńZ okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:).