CHIŃSKA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

08.02.2015
data:post.title
Bardzo lubię tą surówkę za swój pyszny smak i prostotę w przygotowaniu. Często podają ja w chińskiej restauracji z sajgonkami, jest pyszna. Surówka przygotowana w domu smakuje również tak rewelacyjnie. Polecam.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 1/2 główki kapusty białej średniej wielkości, pozbawiona wierzchnich liści
  • 1 duża marchew, obrana 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

                                                                      ZALEWA : 
  • 1/2 szklanka oleju
  • 4 duże łyżki octu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, następnie wszystko przekładamy do dużej miski. Składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy aż cukier się rozpuści i gorącą zalewę wlewamy do kapusty.Surówkę dokładnie mieszamy łyżką i lekko ugniatamy. Pozostawiamy do ostudzenia. Podajemy po chwili lub przechowujemy w lodówce. Jak postoi jest jeszcze pyszniejsza, rewelacyjna również na drugi dzień. Smacznego.



1 komentarz

  1. Fajna!

    Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:).

    OdpowiedzUsuń