CIASTO : na około 10 naleśników
- 2 szklanki mąki
- 1/5 szklanki mleka
- 0/5 szklanki wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
FARSZ :
- 1 -2 woreczki kaszy ,ugotowane ostudzone
- dwie duże garście liści jarmużu, bez grubych łodyg, pokrojone
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 szklanka wody
- sól,pieprz, jarzynka do smaku
- ewentualnie pieczarki ( 100 g )
- 4 łyżki oleju
- 1 i 1/2 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz do smaku
- żółty ser, starty na tarce do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Jarmuż, marchew, zalewamy w garnku wodą, prużymy około 20 minut. Doprawiamy jarzynką do smaku. Odcedzamy, następnie na patelni podpiekamy cebule z czosnkiem ( jak ktoś chce można dodać pieczarki ). Do cebuli dodajemy jarmuż, kaszę (opcjonalnie aby nie było jej za dużo ) i wszystko mieszając podpiekamy kilka minut aż płyny odparują.
Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy jak krokiety, układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem beszamelowym, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut, w temperaturze 180- 190 *C, uważając aby danie się nie spiekło.
Podajemy ciepłe. Smacznego .
Prześlij komentarz