NALEŚNIKI NADZIEWANE KASZĄ I JARMUŻEM

10.02.2015
data:post.title
Naleśniki można nadziewać z różnymi farszami, dzisiaj pomysł na naleśniki z kaszą jęczmienną i jarmużem, zapiekane pod beszamelem. To jeden przepis ze smaków dzieciństwa, kiedyś przygotowywała je moja babcia, później mama, s teraz ja chętnie do nich wracam. Pyszne, sycące, idealne danie na jesienne i zimowe dni.


                                                        CIASTO : na około 10 naleśników

  • 2 szklanki mąki
  • 1/5 szklanki mleka
  • 0/5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto przekładamy do miski, dokładanie mieszamy robotem lub trzepaczką na gładkie ciasto. Pozostawiamy na kilka minut aby odpoczęło. Pieczemy naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.

                                                                          FARSZ : 

  • 1 -2 woreczki kaszy ,ugotowane ostudzone
  • dwie duże garście liści jarmużu, bez grubych łodyg, pokrojone 
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę 
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 szklanka wody
  • sól,pieprz, jarzynka do smaku
  • ewentualnie pieczarki ( 100 g )
  • 4 łyżki oleju
                                                                       BESZAMEL : 

  • 1 i 1/2 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz do smaku
  • żółty ser, starty na tarce do posypania 
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy czosnek, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę, cały czas mieszając aby nie powstały grudki, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje, zakręcamy gaz.

                                                                 PRZYGOTOWANIE : 

Jarmuż, marchew, zalewamy w garnku wodą, prużymy około 20 minut. Doprawiamy jarzynką do smaku. Odcedzamy, następnie na  patelni podpiekamy cebule z czosnkiem ( jak ktoś chce można dodać  pieczarki ). Do cebuli dodajemy jarmuż, kaszę (opcjonalnie aby nie było jej za dużo ) i wszystko mieszając podpiekamy kilka minut aż płyny odparują.
Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy jak krokiety, układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem beszamelowym, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut, w temperaturze 180- 190 *C, uważając aby danie się nie spiekło.
Podajemy ciepłe. Smacznego .






Prześlij komentarz