Delikatne ciasteczka biszkoptowe w kształcie serduszek lub innym, jak kto woli, polane białą czekolada i posypane ozdobami. Wyglądają bardzo efektownie, są pyszniutkie idealne dla dzieci, na przyjęcia lub prezent.
SKŁADNIKI :
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej miksując wsypujemy cukier i po chwili wlewamy jajka, olej i wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatny biszkopt wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/30. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 *C, przez 20-25 minut. Biszkopt studzimy.
POLEWA :
- 100 g białej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- barwnik spożywczy czerwony
- dodatkowo ozdoby do dekoracji
W miseczce podgrzewamy mleko ( w mikrofalówce ), rozpuszczamy w nim żelatynę. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do mleka z żelatyną i ogrzewając rozpuszczamy. Wlewamy barwnik spożywczy, mieszamy. Polewę studzimy.
PRZYGOTOWANIE :
Z biszkoptu odkrawamy wystające ranty, wylewamy na niego tężejącą polewę którą rozsmarowujemy. Wkładamy na kilka minut do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Z biszkoptu wycinamy serduszka, każde dekorujemy osobno, według własnego gustu. Smacznego.
Mmm... Wyglądają apetycznie :P takie mraśne
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/
o jejjj jakie słodkie :) dosłownie i w przenośni. Genialne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Dziękuje :)
UsuńŚliczne!!! :)
OdpowiedzUsuń