CIASTECZKA BISZKOPTOWE, WALENTYNKOWE

13.02.2015
data:post.title
Delikatne ciasteczka biszkoptowe w kształcie serduszek lub innym, jak kto woli, polane białą czekolada i posypane ozdobami. Wyglądają bardzo efektownie, są pyszniutkie idealne dla dzieci, na przyjęcia lub prezent.


                                                                    SKŁADNIKI : 

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej miksując wsypujemy cukier i po chwili wlewamy jajka, olej i wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatny biszkopt wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/30. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 *C, przez 20-25 minut. Biszkopt studzimy.

                                                                POLEWA : 

  • 100 g białej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • barwnik spożywczy czerwony
  • dodatkowo ozdoby do dekoracji
W miseczce podgrzewamy mleko ( w mikrofalówce ), rozpuszczamy w nim żelatynę. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do mleka z żelatyną i ogrzewając rozpuszczamy. Wlewamy barwnik spożywczy, mieszamy. Polewę studzimy.

                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Z biszkoptu odkrawamy wystające ranty, wylewamy na niego tężejącą polewę którą rozsmarowujemy. Wkładamy na kilka minut do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Z biszkoptu wycinamy serduszka, każde dekorujemy osobno, według własnego gustu. Smacznego.




4 komentarze

  1. Mmm... Wyglądają apetycznie :P takie mraśne
    Zapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. o jejjj jakie słodkie :) dosłownie i w przenośni. Genialne :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń