Ciasto ze śliwkami, bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pachnące. Ciasto po upieczeniu jest zwarte, nie kruszy się, ładnie się kroi, no i smakuje. Zaliczam je do smacznych, letnich ciast. Jest idealne do popołudniowej kawki lub herbatki.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka lub 5 mniejszych
- 1/2 szklanka oleju
- 1/2 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 700 g śliwek
- forma 25/30 cm
KRUSZONKA
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki z czubkiem mąki
- kilka kropel olejku migdałowego
PRZYGOTOWANIE :
- Jajka w całości ucieramy z cukrami, mikserem aż podwoją swoją objętość. Następnie wlewamy olej, chwilkę miksujemy i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
- Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki.
- Składniki kruszonki przekładamy do miseczki i rozcieramy aż powstaną małe grudki.
- Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Rozkładamy na nim połówki śliwek, skórką do dołu. Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę.
- Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C, na funkcji termoobieg lub góra dół.
- Po ostudzeniu kroimy na kawałki i podajemy.
Jaka to temp.280%C?
OdpowiedzUsuń