SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ + FILMIKI

20 lip 2018
data:post.title
Ciasto ze śliwkami, bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pachnące. Ciasto po upieczeniu jest zwarte, nie kruszy się, ładnie się kroi, no i smakuje. Zaliczam je do smacznych, letnich ciast. Jest idealne do popołudniowej kawki lub herbatki.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka lub 5 mniejszych
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 700 g śliwek 
  • forma 25/30 cm
                                                               KRUSZONKA                              
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki z czubkiem mąki
  • kilka kropel olejku migdałowego 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Jajka w całości ucieramy z cukrami, mikserem aż podwoją swoją objętość. Następnie wlewamy olej, chwilkę miksujemy i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki.
  3. Składniki kruszonki przekładamy do miseczki i rozcieramy aż powstaną małe grudki.
  4. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Rozkładamy na nim połówki śliwek, skórką do dołu. Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę.
  5. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 280 % C, na funkcji termoobieg lub góra dół.
  6. Po ostudzeniu kroimy na kawałki i podajemy.
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;


 

Prześlij komentarz