Ciasto ze śliwkami, bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i pachnące. Ciasto po upieczeniu jest zwarte, nie kruszy się, ładnie się kroi, no i smakuje. Zaliczam je do smacznych, letnich ciast. Jest idealne do popołudniowej kawki lub herbatki.
- 2 szklanki mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 4 duże jajka lub 5 mniejszych
 - 1/2 szklanka oleju
 - 1/2 szklanka cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 700 g śliwek
 - forma 25/30 cm
 
                                                               KRUSZONKA                              
- 1 łyżka masła
 - 2 łyżki cukru
 - 2 łyżki z czubkiem mąki
 - kilka kropel olejku migdałowego
 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
- Jajka w całości ucieramy z cukrami, mikserem aż podwoją swoją objętość. Następnie wlewamy olej, chwilkę miksujemy i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
 - Śliwki przecinamy na pół, wyjmujemy pestki.
 - Składniki kruszonki przekładamy do miseczki i rozcieramy aż powstaną małe grudki.
 - Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Rozkładamy na nim połówki śliwek, skórką do dołu. Na wierzchu rozsypujemy kruszonkę.
 - Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C, na funkcji termoobieg lub góra dół.
 - Po ostudzeniu kroimy na kawałki i podajemy.
 














Jaka to temp.280%C?
OdpowiedzUsuń