Gulasz węgierski -Pörkölt-jest bardzo aromatyczny i paprykowy. Przygotowany na wołowinie z dodatkiem warzyw i kiełbasy węgierskiej, posmakował nie jednej osobie. Osobiście się w nim zakochałam za jego pyszny smak. Można go podać z makaronem, kaszą, plackami itp. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1/2 kg wołowiny na gulasz
- 0.5 kg papryki różnokolorowej
- 1-2 cebule
- 1 mała marchewka
- kawałeczek selera
- 30 dkg kiełbasy paprykowej ( niekoniecznie )
- 2 łyżeczki przecieru
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 1 liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
- sól, pieprz, czosnek do smaku
- ostra papryka do smaku
- ewentualnie kostka rosołowa i magi
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- olej do podpieczenia
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso kroimy na kawałki a warzywa w mniejszą kostkę.
- Kiełbasę kroimy w talarki lub kostkę.
- Do mięsa wsypujemy mąkę i papryki w proszku, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso i chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając.
- Do mięsa dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy 0.5 l wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękkie. Wodę należy uzupełniać w miarę jak będzie ona parowała.
- Na tym etapie gotowania dodajemy warzywa, przecier i doprawiamy do smaku. Dolewamy wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy kiełbasę, doprawiamy wszystko do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęszczamy go 1 łyżką mąki rozmieszanej z wodą. Zagotowujemy i gotowe.
- Podajemy z plackami, kaszą, makaronem, pieczywem itp. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, polecam.
Prześlij komentarz