GULASZ WĘGIERSKI, WOŁOWY -Pörkölt + FILMIK

14 lip 2018
data:post.title
Gulasz węgierski -Pörkölt-jest bardzo aromatyczny i paprykowy. Przygotowany na wołowinie z dodatkiem warzyw i kiełbasy węgierskiej, posmakował nie jednej osobie. Osobiście się w nim zakochałam za jego pyszny smak. Można go podać z makaronem, kaszą, plackami itp. Polecam.


SKŁADNIKI :
  • 1/2 kg wołowiny na gulasz
  • 0.5 kg papryki różnokolorowej
  • 1-2 cebule
  • 1 mała marchewka
  • kawałeczek selera
  • 30 dkg kiełbasy paprykowej ( niekoniecznie )
  • 2 łyżeczki przecieru
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
  • sól, pieprz, czosnek do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • ewentualnie kostka rosołowa i magi
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • olej do podpieczenia
                                                               PRZYGOTOWANIE :
  1. Mięso kroimy na kawałki a warzywa w mniejszą kostkę.
  2. Kiełbasę kroimy w talarki lub kostkę.
  3. Do mięsa wsypujemy mąkę i papryki w proszku, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso i chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając.
  4. Do mięsa dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy 0.5 l wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękkie. Wodę należy uzupełniać w miarę jak będzie ona parowała.
  5. Na tym etapie gotowania dodajemy warzywa, przecier i doprawiamy do smaku. Dolewamy wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy kiełbasę,  doprawiamy wszystko do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęszczamy go1 łyżka mąki rozmieszanej z wodą. Zagotowujemy i gotowe.
  6. Podajemy z plackami, kaszą, makaronem, pieczywem itp. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, polecam.
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;




 

Prześlij komentarz