WĘGIERSKIE PLACKI LANGOSZE + FILMIK

10 lip 2018
data:post.title
Langosze ( langos ) - to pieczone placki na bazie ciasta drożdżowo - ziemniaczanego, które można spotkać na Węgrzech i Słowacji. Placki są wypiekane na gorącym oleju a podawane przeważnie ze śmietaną i tartym serem. Langosz podbił już serce nie jednej osoby. 


SKŁADNIKI : 
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę )
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła do ciasta
  • olej do smażenia 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę ( można użyć pozostałe z obiadu ) 
  2. Drożdże rozkruszyć do dużej miski, wlać mleko i wsypać cukier, dobrze rozetrzeć.
  3. Następnie wsypujemy mąkę, sól i pieprz do smaku, masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być sprężyste, gładkie i dobrze się wyrobić. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka. 
  4. Ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut. 
  5. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe porcje, rozwałkowujemy średniej wielkości placki, posypując je mąką. Pozostawiamy, na około 10 minut do wyrośnięcia. 
  6. Do wysokiej patelni wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy, partiami smażymy placki, na złoto, z jednej i drugiej strony. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu. 
  7. Podajemy posmarowane kwaśną śmietaną, posypane tartym serem, lub cukrem. Podaje się je również z masłem czosnkowym, z szynką itp. Wszystkie wersje podania są pyszne. 
  8. Smacznego. 
                                        Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;





 

Prześlij komentarz