Langosze ( langos ) - to pieczone placki na bazie ciasta drożdżowo - ziemniaczanego, które można spotkać na Węgrzech i Słowacji. Placki są wypiekane na gorącym oleju a podawane przeważnie ze śmietaną i tartym serem. Langosz podbił już serce nie jednej osoby.
SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej
- 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę )
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła do ciasta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę ( można użyć pozostałe z obiadu )
- Drożdże rozkruszyć do dużej miski, wlać mleko i wsypać cukier, dobrze rozetrzeć.
-
Następnie wsypujemy mąkę, sól i pieprz do smaku, masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być sprężyste, gładkie i dobrze się wyrobić. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka.
-
Ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.
-
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe porcje, rozwałkowujemy średniej wielkości placki, posypując je mąką. Pozostawiamy, na około 10 minut do wyrośnięcia.
-
Do wysokiej patelni wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy, partiami smażymy placki, na złoto, z jednej i drugiej strony. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu.
- Podajemy posmarowane kwaśną śmietaną, posypane tartym serem, lub cukrem. Podaje się je również z masłem czosnkowym, z szynką itp. Wszystkie wersje podania są pyszne.
- Smacznego.
Prześlij komentarz