Małe kanapeczki to przekąski zaliczane do finnger food. Inaczej to imprezowe zakąski lub przegryzki, które można wziąć w palce i zjeść w jednym kęsie. Ich zaletą jest minimalizm i efektowność. Finger Food najczęściej podawane są na wykałaczkach, widelczykach lub w kieliszkach, tak aby utrzymać ich kształt i maksymalnie ułatwić jedzenie.
SKŁADNIKI NA PASTĘ Z WĄTRÓBKI :
- 250 g kremowego serka twarogowego
- 100 g wątróbki
- 1 malutka cebula
- sól. pieprz do smaku
- tymianek i rozmaryn do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Wątróbkę kroimy na kawałki a cebulę w kostkę, dodajemy tymianek, rozmaryn i podpiekamy z cebulą,chwilkę na oleju, ciągle mieszając. Następnie doprawiamy do smaku i przekładamy na talerz.
Kiedy wątróbka ostygnie mielimy ją blenderem z twarożkiem aż powstanie gładki krem. Odkładamy do lodówki aż stężeje.
Pastę nakładamy do szprycy i wyciskamy na kanapeczki. Dekorujemy dowolnie.
GUACAMOLE :
- 1 duże, dojrzałe ( miękkie ) awokado
- 1 czerwona cebula
- 1/2 cześć czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- odrobina chillli ( dla tych co lubią ostrą pastę )
- sok z limonki
- natka pietruszki lub kolendry
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozcieramy ją widelcem.
- Paprykę, cebulę, czosnek i pomidora ( bez gniazd nasiennych ) drobno kroimy.
- Dodajemy przyprawy, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki, sok z limonki i dokładnie mieszamy pastę.
- Można podawać od zaraz z pieczywem, smacznego.
Prześlij komentarz