KANAPECZKI FINGER FOOD

8 lip 2018
data:post.title
Małe kanapeczki to przekąski zaliczane do finnger food. Inaczej to imprezowe zakąski lub przegryzki, które można wziąć w palce i zjeść w jednym kęsie. Ich zaletą jest minimalizm i  efektowność. Finger Food najczęściej podawane są na wykałaczkach, widelczykach lub w kieliszkach, tak aby utrzymać ich kształt i maksymalnie ułatwić jedzenie. 


SKŁADNIKI NA PASTĘ Z WĄTRÓBKI : 
  • 250 g kremowego serka twarogowego
  • 100 g wątróbki
  • 1 malutka cebula
  • sól. pieprz do smaku
  • tymianek i rozmaryn do smaku
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
Wątróbkę kroimy na kawałki a cebulę w kostkę, dodajemy tymianek, rozmaryn i podpiekamy z cebulą,chwilkę na oleju, ciągle mieszając. Następnie doprawiamy do smaku i przekładamy na talerz.
Kiedy wątróbka ostygnie mielimy ją blenderem z twarożkiem aż powstanie gładki krem. Odkładamy do lodówki aż stężeje.
Pastę nakładamy do szprycy i wyciskamy na kanapeczki. Dekorujemy dowolnie. 


GUACAMOLE : 
  • 1 duże, dojrzałe ( miękkie ) awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 cześć czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina chillli ( dla tych co lubią ostrą pastę )
  • sok z limonki
  • natka pietruszki lub kolendry
  • sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
  1. Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozcieramy ją widelcem.
  2. Paprykę, cebulę, czosnek  i pomidora ( bez gniazd nasiennych ) drobno kroimy.
  3. Dodajemy przyprawy, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki, sok z limonki i dokładnie mieszamy pastę.
  4. Można podawać od zaraz z pieczywem, smacznego.

 

Publikowanie komentarza