Małe kanapeczki to przekąski zaliczane do finnger food. Inaczej to imprezowe zakąski lub przegryzki, które można wziąć w palce i zjeść w jednym kęsie. Ich zaletą jest minimalizm i  efektowność. Finger Food najczęściej podawane są na wykałaczkach, widelczykach lub w kieliszkach, tak aby utrzymać ich kształt i maksymalnie ułatwić jedzenie. 
SKŁADNIKI NA PASTĘ Z WĄTRÓBKI : 
- 250 g kremowego serka twarogowego
 - 100 g wątróbki
 - 1 malutka cebula
 - sól. pieprz do smaku
 - tymianek i rozmaryn do smaku
 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
Wątróbkę kroimy na kawałki a cebulę w kostkę, dodajemy tymianek, rozmaryn i podpiekamy z cebulą,chwilkę na oleju, ciągle mieszając. Następnie doprawiamy do smaku i przekładamy na talerz. 
Kiedy wątróbka ostygnie mielimy ją blenderem z twarożkiem aż powstanie gładki krem. Odkładamy do lodówki aż stężeje. 
Pastę nakładamy do szprycy i wyciskamy na kanapeczki. Dekorujemy dowolnie. 
GUACAMOLE : 
- 1 duże, dojrzałe ( miękkie ) awokado
 - 1 czerwona cebula
 - 1/2 cześć czerwonej papryki
 - 1 pomidor
 - 1 ząbek czosnku
 - odrobina chillli ( dla tych co lubią ostrą pastę )
 - sok z limonki
 - natka pietruszki lub kolendry
 - sól, pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE : 
- Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozcieramy ją widelcem.
 - Paprykę, cebulę, czosnek i pomidora ( bez gniazd nasiennych ) drobno kroimy.
 - Dodajemy przyprawy, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki, sok z limonki i dokładnie mieszamy pastę.
 - Można podawać od zaraz z pieczywem, smacznego.
 














Prześlij komentarz