Babka bananowo - orzechowa jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Nie wymaga użycia robota, składniki wystarczy wymieszać i gotowe. Przepis polecam wszystkim którzy uwielbiają takie ciasta.
SKŁADNIKI :
- 4 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej( 150 g )
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- garść orzechów laskowych
- keksówka ( 12/25)
PRZYGOTOWANIE :
- Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy aż powstanie mokra masa. Następnie wsypujemy cukry i chwilkę ucieramy. Do bananów wlewamy jajka i olej, ponownie ucieramy.
- Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, dokładnie mieszamy.
- Babkę przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 180% C, przez koło 49 minut.
- Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekła, wykładamy z piekarnika i studzimy.
- Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Prześlij komentarz