Kartacze to potrawa regionalna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Znane na Litwie pod nazwą cepeliny. Pyszne, sycące kluski, nadziane mięsem i okraszone tłuszczykiem, smakują nie jednej osobie.
SKŁADNIKI :
- 2 kg ziemniaków zważonych po obraniu ( najlepiej mocno skrobiowych )
- 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 500 g mięsa z rosołu, zmielonego z ugotowaną jarzynką
- boczek podpieczony z cebulką do okraszenia kartaczy
- Większą część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
- Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach. Przekładamy je na ściereczkę i wyciskamy cały płyn. Pozostawiamy go aby wytrąciła się skrobia.
- Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, mąki i skrobię która się wytrąciła.
- Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Gdyby była bardzo klejąca należy dosypać mąki pszennej.
- Z ciasta formujemy na posypanym mąką ręku, owalne plaski, na środku kładziemy łyżeczkę farszu zlepiamy brzegi i układamy na desce posypaną mąką.
- Gotujemy kartacze w osolonym wrzątku około 5 minut, licząc czas od zagotowania się wody.
- Podajemy ciepłe, polane podpieczoną cebulką z boczkiem.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Gdzie ten filmik?
OdpowiedzUsuńJuż jest :)
UsuńCo to za przepis. Wybaczcie ale tak się nie robi kartaczy. Jajka do ciasta ziemniaczanego ?
OdpowiedzUsuń