Dzisiaj podam przepis na łososia pieczonego z masłem i podanego z pierzynką z pory. Danie jest bardzo smaczne i lekkie. Rybę tak przygotowaną można podać na efektowny, niecodzienny obiad który zachwyci twoich gości.
SKŁADNIKI :
- 1 kg filetu z łososia lub pstrąga łososiowego
- 1 spory por
- 180 g masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 cytryna
- 150 ml śmietany 30 %
PRZYGOTOWANIE :
- Łososia myjemy i przecinamy na kawałki, składamy skórą do środka i mamy ładne dzwonki do pieczenia.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy pod każdy kawałek ryby, plaster masła. Rybę lekko solimy i na wierzch również kładziemy kawałek masła oraz plaster cytryny.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 % ( lub 190 ).
- Po upieczeniu lekko studzimy i ściągamy cytrynę.
- Por myjemy i kroimy na kawałki, następnie przekładamy na patelnię z odrobiną masła, lekko solimy i podpiekamy. Kiedy por zmięknie wlewamy do niego śmietanę, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i gotujemy kilka minut, ciągle mieszając.
- Kiedy farsz jest już gęsty przekładamy go porcjami na upieczone dzwonka.
- Na każdy kawałek ryby ponownie nakładamy przecięty plaster cytryny.
- Danie podajemy z ryżem i ulubioną surówką.
- Smacznego.
- Łosoś jest bardzo smaczny, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz