ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ Z PORA + FILMIK

2 paź 2018
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na łososia pieczonego z masłem i podanego z pierzynką z pory. Danie jest bardzo smaczne i lekkie. Rybę tak przygotowaną można podać na efektowny, niecodzienny obiad który zachwyci twoich gości. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg filetu z łososia lub pstrąga łososiowego 
  • 1 spory por
  • 180 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cytryna
  • 150 ml śmietany 30 % 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Łososia myjemy i przecinamy na kawałki, składamy skórą do środka i mamy ładne dzwonki do pieczenia.
  2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy pod każdy kawałek ryby, plaster masła. Rybę lekko solimy i na wierzch również kładziemy kawałek masła oraz plaster cytryny.
  3. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 % ( lub 190 ). 
  4. Po upieczeniu lekko studzimy i ściągamy cytrynę. 
  5. Por myjemy i kroimy na kawałki, następnie przekładamy na patelnię z odrobiną masła, lekko solimy i podpiekamy. Kiedy por zmięknie wlewamy do niego śmietanę, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i gotujemy kilka minut, ciągle mieszając. 
  6. Kiedy farsz jest już gęsty przekładamy go porcjami na upieczone dzwonka. 
  7. Na każdy kawałek ryby ponownie nakładamy przecięty plaster cytryny.
  8. Danie podajemy z ryżem i ulubioną surówką. 
  9. Smacznego. 
  10. Łosoś jest bardzo smaczny, polecam. 

                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz