Mięso z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dzisiaj przepis na udka kurczaka w ketchupie i panierce. Pyszne, bardzo aromatyczne i soczyste mięska są idealne na obiad dla całej rodziny, również na imprezy i większe spotkania.
SKŁADNIKI :
- 5-7 udek z kurczaka
- 1 szklanka ostrego ketchupu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczka bazylii
- czosnek według uznania
- 2 jajka + bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE :
- Udka myjemy, przecinamy na pół.
- Do Dużej miski wlewamy ketchup, dodajemy całe przyprawy i mieszamy. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy aż pokryje kawałki kurczaka. Zostawiamy na 2-3 godziny aby przeszło przyprawami.
- Udka panierujmy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze około 180 % C. Pod koniec pieczenia obracamy na drugą stronę aby troszkę skóra zmiękła i zakręcamy piekarnik. Mięska ponownie obracamy i wyciągamy na półmisek.
- Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz