Smarowidło wieprzowe przygotowałam na bazie smalcu, z dodatkiem mięsa, cebuli i czosnku. Dodałam do niego kiełbasę przez co stało się dużo pyszniejsze. Polecam wszystkim mój smaczny przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 lub 2 kg słoniny wieprzowej
- 1 kg tłustego boczku
- 0.5 kg łopatki wieprzowej
- 0.5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej
- 0.5 kg obranej cebuli
- 3 - 5 ząbków czosnku
- sól pieprz do smaku
- Słoninę, boczek i mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kiełbasę mielimy również tylko odkładamy ja osobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Do dużego garnka przekładamy po zmieleniu smalec, mięso i boczek. Ogrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż słonina się stopi.
- Kiedy już tłuszcz się wytopi, dodajemy pokrojoną cebulę i gotujemy około 20 minut. Smalec doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy czosnek i mielona kiełbasę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Smarowidło jest gotowe, odkładamy do ostudzenia.
- Nalewamy do słoiczków lub pojemników i odkładamy w chłodne miejsce aby zastygnął.
- Smalec jest bardzo smaczny, z pieczywem smakuje rewelacyjnie. Polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz