SMAROWIDŁO WIEPRZOWE Z MIĘSEM I KIEŁBASĄ DO PIECZYWA + FILMIK

4 paź 2018
data:post.title
Smarowidło wieprzowe przygotowałam na bazie smalcu, z dodatkiem mięsa, cebuli i czosnku. Dodałam do niego kiełbasę przez co stało się dużo pyszniejsze. Polecam wszystkim mój smaczny przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 lub 2 kg słoniny wieprzowej 
  • 1 kg tłustego boczku
  • 0.5 kg łopatki wieprzowej
  • 0.5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej 
  • 0.5 kg obranej cebuli
  • 3 - 5 ząbków czosnku 
  • sól pieprz do smaku 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Słoninę, boczek i mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kiełbasę mielimy również tylko odkładamy ja osobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 
  2. Do dużego garnka przekładamy po zmieleniu smalec, mięso i boczek. Ogrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż słonina się stopi. 
  3. Kiedy już  tłuszcz się wytopi, dodajemy pokrojoną cebulę i gotujemy około 20 minut. Smalec doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy czosnek i mielona kiełbasę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Smarowidło jest gotowe, odkładamy do ostudzenia. 
  4. Nalewamy do słoiczków lub  pojemników i odkładamy w chłodne miejsce aby zastygnął. 
  5. Smalec jest bardzo smaczny, z pieczywem smakuje rewelacyjnie. Polecam. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz