Pasztet z królika jest bardzo smaczny i delikatny w smaku. Chude mięsko, odrobina boczku i przyprawy sprawiają że jest kremowy, nie suchy i dobrze smarowny. Można go upiec w foremce lub zapasteryzować w słoikach. W każdej postaci jest smaczny.
SKŁADNIKI :
- około 2 kg królika
- 0.5 kg tłustego boczku
- 1 duża cebula
- 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz z ziarnkach do gotowania, oraz jałowiec
- 25 dkg wątróbki z kurczaka
- 1 łyżka masła
- około 2 litry wody
- 1 kostka rosołowa ( jarzynka, według uznania )
- 1 czerstwa, duża bułka
- 1 łyżka soli i pieprzu
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso porcjujemy na kawałki, przekładamy do garnka wraz z jarzyną, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
- Miękkie mięso wyjmujemy na talerz, łącznie z warzywami i odkładamy do ostudzenia. Mięso obieramy od kości.
- Bułkę moczymy w pozostałym wywarze, wyciskamy i wszystko mielimy w maszynce do mięsa. Cały farsz doprawiamy do smaku przyprawami.
- Formę na keks wykładamy folią, rozkładamy mięso i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 * C.
- Jeżeli chcemy pasztet zapasteryzować, należy farsz rozłożyć do małych słoiczków, dokładnie zakręcić i pasteryzować w wodzie około 25 minut, licząc czas od zagotowania się wody.
- Pasztet pasteryzowany można długo przechowywać. Natomiast pieczony w foremce jest do bezpośredniego spożycia. Jest on wyjątkowo smaczny, delikatny w smaku i kremowy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Kocham pasztety :) Znam pana, który ma swoją małą masarnię, w której wyrabia swojskie wyroby bez konserwantów. Niestety dodaje sól peklującą (E250- azotyn sodu) no ale poza tym to nic. Jego pasztetowa jest bez porównania lepsza od tej z marketów.
OdpowiedzUsuń