PASZTET Z KRÓLIKA PASTERYZOWANY LUB PIECZONY + FILMIK

2 gru 2018
data:post.title
Pasztet z królika jest bardzo smaczny i delikatny w smaku. Chude mięsko, odrobina boczku i przyprawy sprawiają że jest kremowy, nie suchy i dobrze smarowny. Można go upiec w foremce lub zapasteryzować w słoikach. W każdej postaci jest smaczny. 


SKŁADNIKI : 
  • około 2 kg królika
  • 0.5 kg tłustego boczku 
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz z ziarnkach do gotowania, oraz jałowiec 
  • 25 dkg wątróbki z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • około 2 litry wody
  • 1 kostka rosołowa ( jarzynka, według uznania )
  • 1 czerstwa, duża bułka
  • 1 łyżka soli i pieprzu 
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso porcjujemy na kawałki, przekładamy do garnka wraz z jarzyną, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. 
  2. Miękkie mięso wyjmujemy na talerz, łącznie z warzywami i odkładamy do ostudzenia. Mięso obieramy od kości. 
  3. Bułkę moczymy w  pozostałym wywarze, wyciskamy i wszystko mielimy w maszynce do mięsa. Cały farsz doprawiamy do smaku przyprawami. 
  4. Formę na keks wykładamy folią, rozkładamy mięso i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 * C. 
  5. Jeżeli chcemy pasztet zapasteryzować, należy farsz rozłożyć do małych słoiczków, dokładnie zakręcić i pasteryzować w wodzie około 25 minut, licząc czas od zagotowania się wody. 
  6. Pasztet pasteryzowany można długo przechowywać. Natomiast pieczony w foremce jest do bezpośredniego spożycia. Jest on wyjątkowo smaczny, delikatny w smaku i kremowy. Smacznego. 
                                        Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz