Domowe wyroby mięsne są jak wiecie przepyszne. Dzisiaj podam przepis na smaczną kiełbasę pasteryzowaną w słoikach, bez konserwantów. Kiełbasa jest z galaretką z odrobiną tłuszczyku. Samo przygotowanie i pasteryzacja nie zajmuje dużo czasu. Kiełbaska jest smaczna i bez konserwantów, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1,5 kg karczku
- 1 kg boczku
- 1 kg łopatki
- 3 łyżki żelatyny
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego ziela
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 500 ml wody
- 9 słoików 0.5 l
- ,Mięso myjemy, porcjujemy. Mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach - karczek, łopatka a na małych oczkach boczek.
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy całe przyprawy, żelatynę i wodę. Dokładnie wyrabiamy ręką.
- Do czystych słoików nakładamy porcję mięsa, ubijając je, do wysokości 3/4.
- Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 1 godzinę od momentu zagotowania się wody.
- Po pasteryzacji kiełbasę słoikową studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz