DOMOWA, KONSERWOWA KIEŁBASA W SŁOIKU + FILMIK

13 sty 2019
data:post.title
 Domowe wyroby mięsne są jak wiecie przepyszne. Dzisiaj podam przepis na smaczną kiełbasę pasteryzowaną w słoikach, bez konserwantów. Kiełbasa jest z galaretką z odrobiną tłuszczyku. Samo przygotowanie i pasteryzacja nie zajmuje dużo czasu. Kiełbaska jest smaczna i bez konserwantów, polecam.


SKŁADNIKI :
  • 1,5 kg karczku
  • 1 kg boczku
  • 1 kg łopatki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3  łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 ml wody 
  • 9 słoików 0.5 l
                                                              PRZYGOTOWANIE :
  1. ,Mięso myjemy, porcjujemy. Mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach - karczek, łopatka a na małych oczkach boczek.
  2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy całe przyprawy, żelatynę i wodę. Dokładnie wyrabiamy ręką.
  3. Do czystych słoików nakładamy porcję mięsa, ubijając je, do wysokości 3/4.
  4. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 1 godzinę od momentu zagotowania się wody.
  5. Po pasteryzacji kiełbasę słoikową studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
  6. Smacznego.
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz