CHAŁKA DROŻDŻOWA Z THRMOMASTERA II + FILMIK

31 sty 2019
data:post.title


Chałka to pyszny drożdżowy wypiek z kruszonką. Przygotowuje się ją bardzo szybko, pięknie się piecze i pysznie smakuje. Polecam mój przepis na ten słodki wypiek. 
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota APLIKACJA FLAVIO


SKŁADNIKI : 

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka 3/2 %
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 małe jajka
  • 80 g masła 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g 
  • 100 g cukru
                                                                   KRUSZONKA : 

  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g mąki 
                                                               PRZYGOTOWANIE :
  1. Do dzbana z ostrzami thermomastera II włożyć cukry, drożdże, masło i mleko- wymieszać 2 min/30s/50%/obr.4
  2. Następnie dodajemy jajka i mękę, wyrabiamy 1,5 min/30 %/obr. 3.
  3. Ciasto wykładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia.
  4. Kruszonka - do dzbana wkładamy zimne masło i resztę składników miksujemy 10 s/obr. 5 
  5. Kruszonkę przesypujemy do miski i lekko ugniatamy, odkładamy do lodówki. 
  6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy, dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy na wałki równej długości z których zaplatamy warkocz. 
  7. Chałkę pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie lekko smarujemy ją wodą i rozkładamy kruszonkę. 
  8. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 % C. Po wyjęciu studzimy. 
  9. Podajemy z masełkiem i dżemem. Smacznego. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz