Chałka to pyszny drożdżowy wypiek z kruszonką. Przygotowuje się ją bardzo szybko, pięknie się piecze i pysznie smakuje. Polecam mój przepis na ten słodki wypiek.
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 3/2 %
- 50 g świeżych drożdży
- 2 małe jajka
- 80 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 100 g mąki
- Do dzbana z ostrzami thermomastera II włożyć cukry, drożdże, masło i mleko- wymieszać 2 min/30s/50%/obr.4
- Następnie dodajemy jajka i mękę, wyrabiamy 1,5 min/30 %/obr. 3.
- Ciasto wykładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia.
- Kruszonka - do dzbana wkładamy zimne masło i resztę składników miksujemy 10 s/obr. 5
- Kruszonkę przesypujemy do miski i lekko ugniatamy, odkładamy do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy, dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy na wałki równej długości z których zaplatamy warkocz.
- Chałkę pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie lekko smarujemy ją wodą i rozkładamy kruszonkę.
- Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 % C. Po wyjęciu studzimy.
- Podajemy z masełkiem i dżemem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz