Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych. Przygotowałam ją z dodatkiem białego wina oraz z pulpetami drobiowymi. Zapieczona z serem smakuje rewelacyjnie.
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 1 kg cebuli
- 50 g masła
- 1 litr wody
- 1 kostka rosołowa
- 250 ml białego, wytrawnego wina
- sól, pieprz do smaku
PULPETY :
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 1 jajko
- sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka do smaku
- dodatkowo tarty żółty ser do posypania
- Mięso z kurczaka myjemy, przecinamy piersi wzdłuż. Do kielicha zakładamy ostrza, przekładamy kurczaka i mielimy- 15 sekund / obroty 8- 10
- Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko i pokrojony szczypiorek, dokładnie wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki.
- Do kielicha robota przekładamy obraną cebulę, mielimy 15 s/ o 6. Następnie dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy robota i podpiekamy cebulę 30 minut/ obrót 1. Cebula powinna być mocno podpieczona, na złoto lub lekko brązowo.
- Następnie dodajemy masło, przyprawy, wino i wodę.
- Do parowara układamy pulpeciki, zamykamy i układamy na kielichu robota. Całość gotujemy 30 minut, temperatura 120 % /o 1.
- Parowar zdejmujemy, mięso przekładamy na talerz, następnie zupę mielimy na najwyższych obrotach.
- Zupę nalewamy do małych flaczarek, dodajemy po pulpeciku i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 200 % przez 15 minut.
- Zupę podajemy ciepłą, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i suskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz