Sakiewki wieprzowe przygotowałam z szynki, jednak można je zrobić również ze schabu. Mięso ubijamy, smarujemy szczypiorkowym serkiem, panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mięsa od szynki
- 300 g serków topionych gouda ( można pomieszać ze szczypiorkowymi )
- 1 pączek szczypiorku
- sól, pieprz, papryka do smaku
- 2 jajka + mąka + bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso należy umyć i pokroić na kotlety, ubić tłuczkiem na cienkie kotlety. Następnie doprawić przyprawami z każdej strony.
- Serki topione mieszamy widelcem z posiekanym szczypiorkiem. Na każdy kotlet nakładamy po łyżce farszu i rozsmarowujemy na jednej połowie mięsa. Kotlety składamy i lekko dociskamy.
- Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej z każdej strony.
- Smażymy na oleju z każdej strony na złoto.
- Sakiewki podajemy cieple z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz