BURRITO ZAPIEKANE W TORTILLI + FILMIKI

7 sty 2019
data:post.title
Burrito to danie meksykańskie które jest nam dobrze znane i bardzo lubiane. Mięsny sos można podać z plackami tortilla, ryżem, kaszą lub chipsami nachos. Osobiście bardzo lubię to danie za swoją prostotę i pyszny smak. Polecam wersję zapiekaną w plackach z serem. 


SKŁADNIKI :
  • 500 g chudego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 papryka czerwona, pokrojona
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 0,5 l bulionu ( może być troszkę mniej )
  • 1 łyżka ostrego ketchupu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka fasolki czerwonej w zalewie
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ostra papryka do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1-2 łyżki oleju
                                                                  DODATKOWO :
  • ugotowany ryż / kasza
  • placki tortilla
  • ser żółty tarty
                                                              PRZYGOTOWANIE :
  1. Na patelni podpiekamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i paprykę, chwilkę podpiekamy, następnie dodajemy mięso i ciągle mieszając wlewamy bulion. Prużymy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier i całe przyprawy. Danie prużymy na małym ogniu około 15 minut.
  2. Do burrito dodajemy na koniec ketchup, fasolkę z zalewą i kukurydzę.
  3. Gotujemy co jakiś czas mieszając aż płyny odparują. Gdyby burrito było za rzadkie zagęszczamy je 1 łyżką mąki wymieszaną z wodą. Zdejmujemy z ognia i odkładamy na 30 minut aby przeszło przyprawami.
  4. Na placki tortilla wylewamy porcję sosu mięsnego, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu polewamy porcją sosu i posypujemy serem, zapiekamy w piekarniku około 15 minut.
  5. Burrito podajemy ciepłe. Smacznego. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Publikowanie komentarza