Burrito to danie meksykańskie które jest nam dobrze znane i bardzo lubiane. Mięsny sos można podać z plackami tortilla, ryżem, kaszą lub chipsami nachos. Osobiście bardzo lubię to danie za swoją prostotę i pyszny smak. Polecam wersję zapiekaną w plackach z serem.
SKŁADNIKI :
- 500 g chudego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 papryka czerwona, pokrojona
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 0,5 l bulionu ( może być troszkę mniej )
- 1 łyżka ostrego ketchupu
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka fasolki czerwonej w zalewie
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- ostra papryka do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1-2 łyżki oleju
DODATKOWO :
- ugotowany ryż / kasza
- placki tortilla
- ser żółty tarty
PRZYGOTOWANIE :
- Na patelni podpiekamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i paprykę, chwilkę podpiekamy, następnie dodajemy mięso i ciągle mieszając wlewamy bulion. Prużymy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier i całe przyprawy. Danie prużymy na małym ogniu około 15 minut.
- Do burrito dodajemy na koniec ketchup, fasolkę z zalewą i kukurydzę.
- Gotujemy co jakiś czas mieszając aż płyny odparują. Gdyby burrito było za rzadkie zagęszczamy je 1 łyżką mąki wymieszaną z wodą. Zdejmujemy z ognia i odkładamy na 30 minut aby przeszło przyprawami.
- Na placki tortilla wylewamy porcję sosu mięsnego, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu polewamy porcją sosu i posypujemy serem, zapiekamy w piekarniku około 15 minut.
- Burrito podajemy ciepłe. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz