MIODOWNIK Z MASĄ GRYSIKOWĄ I ORZECHAMI + FILMIK

18 gru 2022
data:post.title
        Miodownik to rewelacyjne ciasto z masą z kaszy manny, powidłami i orzechami. Jest to ciasto bardzo treściwe i bardzo smaczne. Polecam je upiec 2-3 dni wcześniej przed podaniem, wtedy mięknie i nabiera nieziemskiego smaku. Miodownik można mroźić, polecam państwu przepis. 


        CIASTO : 
  • 200 g masła
  • 2 łyżki miodu 
  • 4 łyżki mleka
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
       MASA : 
  • 3 szklanki mleka ( szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek kaszy manny 
  • 200 g masła 
      ORZECHY : 
  • około 50 g masła 
  • około 2 łyżki miodu 
  • 2 szklanki orzechów włoskich 
  • - dodatkowo 1 słoiczek powideł 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odkładamy je na 15 minut do lodówki. 
  2. Rozwałkowujemy 3 placki, wielkości naszej blaszki, u mnie blaszka o rozmiarze 25/30 cm. 
  3. 2 placki pieczemy 15 minut w temperaturze 180 % C. 
  4. Orzechy rozdrabniamy, podsmażamy je z miodem i masłem, nastepnie rozkładamy na 3 placku i teraz z tymi orzechami go pieczemy jak pozostałe placki. 
  5. Z podanych składników gotujemy mannę, studzimy ją i zimną ucieramy z masłem. 
  6. Na pierwszy blat ciasta rozkładamy powidła, na to cząść masy i rozsmarowuejmy ją maczając łyżkę w wodzie. Następnie drugi blat ciasta, powidła i masa, przykrywamy ciasto 3 blatem ciasta z orzechami. Dociskamy i odkładamy ciasto na 2-3 dni aby zmiękło. 
  7. Po tym czasie można je kroić, smacznego. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;   


 

2 komentarze