Miodownik to rewelacyjne ciasto z masą z kaszy manny, powidłami i orzechami. Jest to ciasto bardzo treściwe i bardzo smaczne. Polecam je upiec 2-3 dni wcześniej przed podaniem, wtedy mięknie i nabiera nieziemskiego smaku. Miodownik można mroźić, polecam państwu przepis.
CIASTO :
- 200 g masła
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki mleka
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 szklanki mleka ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek kaszy manny
- 200 g masła
- około 50 g masła
- około 2 łyżki miodu
- 2 szklanki orzechów włoskich
- - dodatkowo 1 słoiczek powideł
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odkładamy je na 15 minut do lodówki.
- Rozwałkowujemy 3 placki, wielkości naszej blaszki, u mnie blaszka o rozmiarze 25/30 cm.
- 2 placki pieczemy 15 minut w temperaturze 180 % C.
- Orzechy rozdrabniamy, podsmażamy je z miodem i masłem, nastepnie rozkładamy na 3 placku i teraz z tymi orzechami go pieczemy jak pozostałe placki.
- Z podanych składników gotujemy mannę, studzimy ją i zimną ucieramy z masłem.
- Na pierwszy blat ciasta rozkładamy powidła, na to cząść masy i rozsmarowuejmy ją maczając łyżkę w wodzie. Następnie drugi blat ciasta, powidła i masa, przykrywamy ciasto 3 blatem ciasta z orzechami. Dociskamy i odkładamy ciasto na 2-3 dni aby zmiękło.
- Po tym czasie można je kroić, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń