Ciasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto.
SKŁADNIKI :
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka miodu
- 500 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sodki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ORZECHOWA :
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła
- 2 łyżki miodu
- 300 g orzechów włoskich
- 750 ml mleka 3/2 %
- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru po 40 g
- 3-4 łyżki cukru
- 125 g masła
- Ciasto - składniki ciasta dokładnie zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą część rozkładamy na blaszce o wymiarach 25/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i równo wyklejając dno formy. Pierwszy blat pieczemy 25 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg.
- Do garnka przekładamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy do momentu aż wszystko się rozpuści. Ściągamy z gazu.
- Do masy dodajemy orzechy i mieszamy. Orzechy wylewamy na drugi blat ciasta i równo rozprowadzamy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 % C,
- Z podanych składników na masę, gotujemy budyń ( bez masła ) . Budyń musi być gęsty. Do jeszcze ciepłego dodajemy masło i mieszamy aż składniki się połączą.
- Pierwszy blat ciasta odwracamy do góry dnem. Na to rozkładamy budyń, równo go rozsmarowujemy i kładziemy 2 blat orzechowego ciasta. Odkładamy do ostudzenia.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńdo masy orzechowej jest dodane za dużo masła i ciasto jest tłuste .Niestety przepis do bani. Proponuje zmniejszyć ilość masła o połowę.
OdpowiedzUsuńJa robie z tego przepisu i jest pyszne.
OdpowiedzUsuńChciałabym , aby budyń był gęściejszy i.ladnie się kroił , czy jeśli dodam 3 budynie na taką ilość mleka będzie dobrze? Czy może być margaryna zamiast masła?
OdpowiedzUsuńRobiłam,dla mnie rewelacja!
OdpowiedzUsuń