CIASTO ORZECHOWIEC + filmik

7 lis 2019
data:post.title
Ciasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto.


SKŁADNIKI : 
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka miodu 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka sodki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                           MASA ORZECHOWA : 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 125 g masła
  • 2 łyżki miodu 
  • 300 g orzechów włoskich 
                                                                      KREM : 
  • 750 ml mleka 3/2 %
  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru po 40 g 
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 125 g masła
                                                         PRZYGOTOWANIE :
  1. Ciasto - składniki ciasta dokładnie zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą część rozkładamy na blaszce o wymiarach 25/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i równo wyklejając dno formy. Pierwszy blat pieczemy 25 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg.
  2. Do garnka przekładamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy do momentu aż wszystko się rozpuści. Ściągamy z gazu.
  3. Do masy dodajemy orzechy i mieszamy. Orzechy wylewamy na drugi blat ciasta i równo rozprowadzamy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 % C,
  4. Z podanych składników na masę, gotujemy budyń ( bez masła ) . Budyń musi być gęsty. Do jeszcze ciepłego dodajemy masło i mieszamy aż składniki się połączą.
  5. Pierwszy blat ciasta odwracamy do góry dnem. Na to rozkładamy budyń, równo go rozsmarowujemy i kładziemy 2 blat orzechowego ciasta. Odkładamy do ostudzenia.
  6. Smacznego.
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;



 

5 komentarzy

  1. do masy orzechowej jest dodane za dużo masła i ciasto jest tłuste .Niestety przepis do bani. Proponuje zmniejszyć ilość masła o połowę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robie z tego przepisu i jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym , aby budyń był gęściejszy i.ladnie się kroił , czy jeśli dodam 3 budynie na taką ilość mleka będzie dobrze? Czy może być margaryna zamiast masła?

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam,dla mnie rewelacja!

    OdpowiedzUsuń