WINNY BIGOS Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI + FILMIK

24 lis 2019
data:post.title
Bigos z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów jest inny niż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 kg kiszonej kapusty 
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 udka z kurczaka 
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 1 duża cebula
  • 10 suszonych śliwek
  • garść suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu 
  • 1 -2 łyżki jarzynki 
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka i ostra papryka do smaku 
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 i 1/2 słoiczka przecieru 30 % 
  • 1 marchew i kawałek selera, starte na tarce jarzynowej 
  • przyprawa do bigosu ( niekoniecznie )
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę dokładnie płuczemy, umieszczamy w garnku, dodajemy mięso, grzyby,liść, ziele i jarzynkę. Gotujemy około 40 minut. Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy suszone śliwki, przecier i startą marchew z selerem oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. 
  2. Na patelni podpiekamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodajemy do bigosu, mięso również podpiekamy i dodajemy do gara. Wszystko gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Na koniec bigos doprawiamy, smacznego. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz