Bigos z dodatkiem suszonych śliwek i grzybów jest inny niż tradycyjny. Kwaskowo - słodkawy, jak dla mnie pyszny. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 udka z kurczaka
- 30 dkg boczku wędzonego
- 3 kiełbasy śląskie
- 1 duża cebula
- 10 suszonych śliwek
- garść suszonych grzybów
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu
- 1 -2 łyżki jarzynki
- sól, pieprz do smaku
- słodka i ostra papryka do smaku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 i 1/2 słoiczka przecieru 30 %
- 1 marchew i kawałek selera, starte na tarce jarzynowej
- przyprawa do bigosu ( niekoniecznie )
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę dokładnie płuczemy, umieszczamy w garnku, dodajemy mięso, grzyby,liść, ziele i jarzynkę. Gotujemy około 40 minut. Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki. Do kapusty dodajemy suszone śliwki, przecier i startą marchew z selerem oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Na patelni podpiekamy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Następnie dodajemy do bigosu, mięso również podpiekamy i dodajemy do gara. Wszystko gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Na koniec bigos doprawiamy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz