Dzisiaj przepis na babkę dyniowo - marchwiową. Przygotowałam ją z pulpy po wyciśnięciu soku z dyni i marchewki. Babka wyszła pyszna. Polecam przepis.
SKŁADNIKI ;
- 250 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sodki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 flaczarka pulpy po wyciśnięciu soku z dyni i marchewki
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 mleczna czekolada
- orzechy do posypania
- Z kawałka dyni i 2 marchewek wyciskamy sok wyciskarką wolnoobrotową. Sok odkładamy a pulpę po jego wyciśnięciu dodamy do ciasta na babkę.
- Masło i cukier ucieramy, następnie dodajemy jajka i chwilę miksujemy. Do ciasta dodajemy wytłoczyny z dyni i marchewki, ponownie ucieramy. Następnie wsypujemy, mąkę, proszek i sodkę. Wszystko dobrze ucieramy.
- Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie rozkładamy część ciasta. Do drugiej części dodajemy kakao i mieszamy. Ciemne ciasto rozkładamy na jasne, lekko je wciskając pod spód i wierzch wyrównujemy.
- Babkę pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % C, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Babkę po wyjęciu z formy polewamy płynną czekoladą i posypujemy orzechami. Chłodzimy.
- Ciasto jest bardzo smaczne, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz