BABKA DYNIOWO - MARCHWIOWA + FIMIK

14 lis 2019
data:post.title
Dzisiaj przepis na babkę dyniowo - marchwiową. Przygotowałam ją z pulpy po wyciśnięciu soku z dyni i marchewki. Babka wyszła pyszna. Polecam przepis. 


SKŁADNIKI ; 
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sodki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 flaczarka pulpy po wyciśnięciu soku z dyni i marchewki 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 mleczna czekolada 
  • orzechy do posypania  
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

  1. Z kawałka dyni i 2 marchewek wyciskamy sok wyciskarką wolnoobrotową. Sok odkładamy a pulpę po jego wyciśnięciu dodamy do ciasta na babkę. 
  2. Masło i cukier ucieramy, następnie dodajemy jajka i chwilę miksujemy. Do ciasta dodajemy wytłoczyny z dyni i marchewki, ponownie ucieramy. Następnie wsypujemy, mąkę, proszek i sodkę. Wszystko dobrze ucieramy. 
  3. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie rozkładamy część ciasta. Do drugiej części dodajemy kakao i mieszamy. Ciemne ciasto rozkładamy na jasne, lekko je wciskając pod spód i wierzch wyrównujemy. 
  4. Babkę pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 % C, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  5. Babkę po wyjęciu z formy polewamy płynną czekoladą i posypujemy orzechami. Chłodzimy. 
  6. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam. 
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz