FRYTKI PO BELGIJSKU + FILMIK

19 lis 2019
data:post.title
Frytki belgijskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Belgii. Śmiało można uznać, że ten kraj to prawdziwa stolica frytek. Nad chrupkimi z zewnątrz i miękkimi w środku ziemniakami rozpływają się zarówno Belgowie, jak i odwiedzający kraj turyści. Cały sekret belgijskich frytek ukryty jest w sposobie ich przygotowania. Frytki belgijskie zagotowujemy, lub moczymy we wrzątku c cukrem, nstępnie  smażone są bowiem nie raz, jak tradycyjne frytki, ale dwa razy. Polecam przepis. 
   SKŁADNIKI : 
  • ziemniaki - ilość uzależniona od ilości frytek, które chcesz przygotować
  • sól
  • cukier
  • woda
  • olej
                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1.  Do przygotowania frytek najlepiej wybrać ziemniaki mączyste, takie, które mają dużą zawartość skrobi (ok. 15 proc.). Dzięki temu dobrze się smażą z zewnątrz, a w środku pozostają pulchne. Odmiany ziemniaków, których najlepiej użyć to m.in.: Lord, Glada, Augusta, Etiuda, Finezja, Fresco, Pasat.
  2. Jeśli chcesz, by twoje frytki belgijskie miały piękny, złoty kolor po usmażeniu, zagotuj w garnku wodę z cukrem (wystarczy wsypać około łyżeczki cukru na litr wody).
  3. Ziemniaki pokrój w paski lub łódeczki i wrzuć je do wrzątku. Gotuj przez 4-5 minut, a następnie wyjmij je z wody i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. To bardzo ważne - jeśli frytki będą mokre, podczas następnego etapu przygotowania dania gorący olej może cię poparzyć!
  4. Do przygotowania frytek belgijskich użyj frytkownicy lub głębokiego garnka. Do naczynia wlej olej i rozgrzej go.
  5. Następnie włóż do niego pierwszą porcję frytek - jeśli smażysz je w garnku, skorzystaj z metalowego sitka. Olej powinien całkowicie przykrywać ziemniaki.
  6. Po kilku minutach frytki zaczną wypływać na wierzch. To znak, by wyjąć je z tłuszczu. Wyłów je i odstaw, natomiast olejowi pozwól ostygnąć.
  7. Następnie rozgrzej go ponownie i tym razem smaż, aż będą rumiane. Wtedy możesz wyjąć je z oleju i wyłożyć na papierowym ręczniku, by wsiąknął w niego nadmiar tłuszczu.
  8. Twoje belgijskie frytki są gotowe! Dzięki temu, że zostały usmażone dwa razy, będą miały chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 

 

Prześlij komentarz