CIASTO KOKOSOWE BOUNTY + FIULMIK

17 sty 2020
data:post.title
Ciasto kokosowe jesrt wyjatkowo smaczne, ciemny biszkopt i masa kokosowa na wierzchu. Idealne na słodką przekąske. 


SKŁADNIKI : 
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka mąki tortowej 120 g 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
                                                                        MASA : 
  •  300 g wiórków kokosowych
  •  3 szklanki mleka 
  •  1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • dodatkowo (1i 1/2 płaska łyżka mąki ziemniaczanej wymieszanej w mleku )
  • 200 g masła naturalnego 
  • 200 g czekolady mlecznej na polewę 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ciasto - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili wlewamy żółtka, miksujemy, następnie olej. Mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę 25/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 % C, termoobieg, przez około 35 minut. 
  2. Po wyjęciu studzimy. 
  3. Masa - Do garnuszka wlewamy mleko, ( trochę zostawiamy do wymieszania mąki ziemniaczanej ) oraz wsypujemy cukry. Kiedy cukier się rozpuści wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy wymieszaną mąkę ziemniaczaną. Masę ciągle mieszamy aż się zagotuje. 
  4. Biszkopt nasączamy słodką herbatą, wykładamy masę i równo rozprowadzamy. Odkładamy do ostudzenia i następnie do lodówki na 2 godziny. 
  5. Czekoladę rozpuszczamy i wylewamy na ciasto, równo rozprowadzamy, posypujemy kokosem. 
  6. Ciasto po zastygnięciu można jeść, smacznego. 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Publikowanie komentarza