Ciasto kokosowe jesrt wyjatkowo smaczne, ciemny biszkopt i masa kokosowa na wierzchu. Idealne na słodką przekąske.
SKŁADNIKI :
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki tortowej 120 g
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA :
- 300 g wiórków kokosowych
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- dodatkowo (1i 1/2 płaska łyżka mąki ziemniaczanej wymieszanej w mleku )
- 200 g masła naturalnego
- 200 g czekolady mlecznej na polewę
PRZYGOTOWANIE :
- Ciasto - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili wlewamy żółtka, miksujemy, następnie olej. Mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę 25/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 % C, termoobieg, przez około 35 minut.
- Po wyjęciu studzimy.
- Masa - Do garnuszka wlewamy mleko, ( trochę zostawiamy do wymieszania mąki ziemniaczanej ) oraz wsypujemy cukry. Kiedy cukier się rozpuści wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy wymieszaną mąkę ziemniaczaną. Masę ciągle mieszamy aż się zagotuje.
- Biszkopt nasączamy słodką herbatą, wykładamy masę i równo rozprowadzamy. Odkładamy do ostudzenia i następnie do lodówki na 2 godziny.
- Czekoladę rozpuszczamy i wylewamy na ciasto, równo rozprowadzamy, posypujemy kokosem.
- Ciasto po zastygnięciu można jeść, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz