Karkówka o smaku kebaba zapiekana w piekarniku, jest soczysta, mięciutka i przepyszna. Polecam przepis bo jest super.
SKŁADNIKI :
- 1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej, pokrojonej w plastry
- 3 duże cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 przyprawa kebab
- sól, pieprz
- 2-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 i 1/2 szklanka ketchupu pikantnego
- 2 łyżeczki dowolnej musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego, naturalnego
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso pokroić w centymetrowe plastry, przyprawić.
- Ketchup, majonez, czosnek i musztardę wymieszać, doprawić pieprzem do smaku (gdy będzie zbyt mało pikantne).
- Przyprawione kotlety smarować z obu stron marynatą. Układać w pojemniku warstwami. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki.
- Cebule i papryką kroimy w paseczki.
- Do naczynia żaroodpornego nakładamy naprzemiennie plastry karkówki i przekładamy ją cebulą i papryką. Zakrywamy folią aluminiową.
- Całość zapiekamy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 % C. Po 30 minutach zdejmujemy folię aluminiową i zapiekamy w mniejszej temperaturze, do momentu aż karkówka będzie miękka. Wyjmujemy i po lekkim ostygnięciu podajemy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Jaka temperatura w piekarniku?
OdpowiedzUsuńKarkówka kebabowa a mówi Pani że wsypuje przyprawę do grilla to jaka przyprawa grill czy kebab
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuń