Roladki schabowe w sosie serowym są idealne na szybki i smaczny obiad. Można je przygotować wcześniej a przed podaniem zapiec.
SKŁADNIKI :
- 8 kotletów ze schabu
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa do smaku
- 100 g szynki parmeńskiej
- mąka do obtoczenia
SOS :
- 200 ml mleka
- 150 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- tarty ser do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Schab należy dobrze rozbić i przyprawić. Następnie na każdy plaster schabu nakładamy po plasterku szynki parmeńskiej oraz kawałku sera. Kotleta zwijamy jak na roladę.
- Roladki obtaczamy w mące i smażymy na złoto z obu stron i odkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy sól i pieprz oraz mąkę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy sos, ciągle mieszając. Gaz zakręcamy i dodajemy przeciśnięty czosnek oraz część sera, mieszamy. Sosem polewamy roladki i posypujemy obficie serem.
- Zapiekamy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C, funkcja góra/dół.
- Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz