Babkę budyniową zaliczam do smacznych i łatwych w przygotowaniu ciast. Jest wilgotna, pachnąca i nie krusząca się. Idealna na święta i nie tylko. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 250 g margaryny lub masła
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 szklanka mąki pszennej (150 g )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Żółtka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy masło, chwile miksujemy. Białka ubijamy i odkładamy.
- Dodajemy mąkę proszek i budynie, miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do małej formy na babkę i wyrównujemy wierzch.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1 godzinę.
- Po ostudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Wygląda smakowicie i latwa do upieczenia, spróbuję
OdpowiedzUsuń