BABKA BUDYNIOWA

17 mar 2020
data:post.title
Babkę budyniową zaliczam do smacznych i łatwych w przygotowaniu ciast. Jest wilgotna, pachnąca i nie krusząca się. Idealna na święta i nie tylko. Polecam.


SKŁADNIKI : 
  • 250 g margaryny lub masła 
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 
  • 1 szklanka mąki pszennej (150 g ) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

                                                         PRZYGOTOWANIE :
  1. Żółtka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy masło, chwile miksujemy. Białka ubijamy i odkładamy.
  2. Dodajemy mąkę proszek i budynie, miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. 
  3. Ciasto przekładamy do małej formy na babkę i wyrównujemy wierzch. 
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1 godzinę. 
  5. Po ostudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;   


 

Prześlij komentarz