BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI + FILMIK

20 mar 2020
data:post.title
Babka drożdżowa jest smaczna i dobra na każdą okazję. Zawsze podaję ją pokrojoną i posmarowaną masłem, chociaż jest tak smaczna że moje dzieci zjadają ją samą, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej 
  • 1/2 szklanka rodzynek + kilka kropel olejku rumowego 
  • lukier do dekoracji 
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
  1. Dzień przed pieczeniem ciasta, rodzynki moczymy w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku kropel olejku rumowego. Kiedy już są miękkie, płyn z miseczki wylewamy a rodzynki zostawiamy. 
  2. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż się rozpuszczą. 
  3. Ciasto można wyrobić całkowicie ręcznie, ja wyrobiłam je robotem. 
  4. Do misy robota, przekładamy żółtka i cukier, ucieramy. Następnie dodajemy ostudzone masło, rozmieszane drożdże, mleko,  chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki i wyrabiamy ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. 
  5. Wyrośnięte ciasto lekko ugniatamy, formujemy wałeczek i układamy w wysmarowanej formie na babkę. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 
  6. Ciasto pieczemy około 35 minut, w temperaturze 180 % C. 
  7. Babkę studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy z formy i po ostudzeniu polewamy lukrem i można posypać orzechami. 
  8. Smacznego.
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

1 komentarz

  1. Ojej ale smakowicie ona wygląda.

    Nie wiem czy wiesz, ale założyłam firmę, gdzie prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci :)

    Poniżej daję link na mojego fb jakbyś chciała zobaczyć jak to wygląda :)
    https://www.facebook.com/Little-Cook-warsztaty-kulinarne-dla-dzieci-378068466170808/

    OdpowiedzUsuń