Babka drożdżowa jest smaczna i dobra na każdą okazję. Zawsze podaję ją pokrojoną i posmarowaną masłem, chociaż jest tak smaczna że moje dzieci zjadają ją samą, polecam.
SKŁADNIKI :
- 3 żółtka
- 1/2 szklanka mleka
- 1/2 szklanka cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 50 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 szklanka rodzynek + kilka kropel olejku rumowego
- lukier do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Dzień przed pieczeniem ciasta, rodzynki moczymy w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku kropel olejku rumowego. Kiedy już są miękkie, płyn z miseczki wylewamy a rodzynki zostawiamy.
- Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż się rozpuszczą.
- Ciasto można wyrobić całkowicie ręcznie, ja wyrobiłam je robotem.
- Do misy robota, przekładamy żółtka i cukier, ucieramy. Następnie dodajemy ostudzone masło, rozmieszane drożdże, mleko, chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki i wyrabiamy ciasto. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto lekko ugniatamy, formujemy wałeczek i układamy w wysmarowanej formie na babkę. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
- Ciasto pieczemy około 35 minut, w temperaturze 180 % C.
- Babkę studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy z formy i po ostudzeniu polewamy lukrem i można posypać orzechami.
- Smacznego.
Ojej ale smakowicie ona wygląda.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy wiesz, ale założyłam firmę, gdzie prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci :)
Poniżej daję link na mojego fb jakbyś chciała zobaczyć jak to wygląda :)
https://www.facebook.com/Little-Cook-warsztaty-kulinarne-dla-dzieci-378068466170808/